![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Witam,
czy jest prosta możliwość zdefiniowania własnych (w miejsce angielskich) komunikatów informujących o błędach w walidacji formularza? Korzystam z Forge i nie bardzo widzę takową możliwość. Może jednak coś mi umknęło. Pozdrawiam, pion PS: nie chodzi mi o error_format, tylko o możliwość przypisania konkretnych komunikatów do konkretnych błędów walidacji Ten post edytował phpion 19.07.2008, 22:40:16 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam z tego co widze, tak na szybko bo nie korzystam z forge, to on używa walidacji z bibliotek Kohany, a dla niego są definiowane komunikaty, nawet znalazłem po polsku w "kohana\system\i18n\pl_PL\validation.php
nie wiem czy to oto chodzi, ale może coś pomoże. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
hmmm
Form_Input.php 159: Kod /** * Set or return the error message. */ public function message($val = NULL) :-) ew. 267: Kod /**
* Set or return the error messages. */ public function error_messages($func = NULL, $message = NULL) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
2.1 czy 2.2?
Pewnie 2.1, no to $validation->set_message('jaki_rules','jaki_komunikat'); |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym (z tego co przejrzałem kody), że tym sposobem można dodać własny komunikat tylko do jednej "zasady". W jaki sposób zmienić komunikaty hurtowo?
PS: Kohana 2.1.2. Czy 2.2 powinna ukazać się na dniach? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym (z tego co przejrzałem kody), że tym sposobem można dodać własny komunikat tylko do jednej "zasady". W jaki sposób zmienić komunikaty hurtowo? nie rozumiem pytania. skoro wykorzystujesz dana regułę dla wielu pół to jedno set_message wystarczy Czy 2.2 powinna ukazać się na dniach? Nie sądze, jeżeli "na dniach" < 15 dni to z pewnością nie. Jest jakaś plotka o końcu sierpnia ale po kodzie (jeszcze) tego nie widać. |
|
|
|
|
|
|
Nie wykorzystuję danej reguły dla kilku pól tylko danemu polu przypisuję kilka reguł (np. adres e-mail wymagany, walidacja maila, sprawdzenie czy nie istnieje w bazie). Czy jest możliwość przypisania komunikatów dla danego pola do wszystkich 3 etapów walidacji? O to cały czas mi się rozchodzi.
// EDIT: Może podam kod:
Czy jest możliwość ustawienia error_messages hurtowo, tj. przekazując np. tablicę kod_bledu => komunikat? Czy trzeba to robić w ten sposób jaki przedstawiłem? Ten post edytował phpion 20.07.2008, 14:53:24 |
|
|
|
|
|
|
|
2.1: przede wszystkim to komunikaty required|valid_email itp. masz w langach więc po co chcesz je w ogóle ustawiać w kontrolerze? set_message przydaje się do ustawienia komunikatu np. callbacka, resztę masz automatycznie.
|
|
|
|
|
|
|
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Wiem, że te komunikaty mam w konfiguracji i bardzo mnie cieszy ów fakt. Jednak chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość zdefiniowania ich "ręcznie"? Ciągle krążymy dookoła tego tematu ale wciąż jakoś nieco daleko (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
daleko bo ciężko cie w ogóle zrozumieć. Przecież jak sobie przeedytujesz tekst w i18n to będziesz miał ręcznie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (tylko PO CO?).
prosta odpowiedź: 2.1 NIE. 2.2 TAK |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chciałbym uzupełnić swoją wypowiedź o terminie 2.2: developerzy mówią wyraźnie o sierpniu (8.8.8?)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 14:08 |