![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Prowadze serwis i mam już troche zarejestrowanych ludzi chciałbym zmienić kodowanie haseł z md5 na sha1, czy można w jakiś sposób przekodować już istniejące hasła md5 na sha1?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Możesz co najwyżej ustawić użytkownikom losowe hasła zakodowane w SHA1, przesłać im je w mailingu i poprosić, żeby sobie sami zmienili.
PS. Po co ci ta zmiana? -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz ewentualnie zacząć używać:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyczytałem na forum , że jest bezpieczniejsze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymuś na użytkownikach stosowanie haseł co najmniej 6-znakowych, zawierających minimum 1 cyfrę (albo poszperaj na necie za skryptami badającymi "siłę" hasła i nie pozwalaj na zbyt łatwe).
Możesz też dodawać ziarno do hasła przed hashowaniem. Bo jak ktoś ma hasło "dupa", to nawet jak przejdziesz z md5 na sha1 to je ktoś złamie w kilka sekund. Rozwiązanie nexisa też jest dobre (może zastąpić dodawanie ziarna), tylko pamiętaj że: sha1( md5( $haslo ) ); jest tak samo trudno złamać jak: sha1( md5( md5( md5( md5( md5( sha1( sha1( md5( md5( sha1( md5( $haslo ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ); więc nie "przesadzaj" z zabezpieczaniem ;] -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Dobra dziękuje wszystkim za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymuś na użytkownikach stosowanie haseł co najmniej 6-znakowych, zawierających minimum 1 cyfrę (albo poszperaj na necie za skryptami badającymi "siłę" hasła i nie pozwalaj na zbyt łatwe). siema Kicok ![]() przy md5 nawet hasła z liczbami nic nie dają ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
to spróbuj bruteforce złamac hasło majace okolo 8 znakow i cos wiecej niz tylko litery, to nie wiem czy Ci sie zechce :] nie mówie o rainbow tables bo z tym to żadne hasło nie jest bezpieczne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fakt jest taki, że po otrzymaniu sql z tablicy users (jeszcze nie dawno tego pełno było, teraz trzeba się trochę natrudzić) odkodujesz wiele haseł z wykorzystaniem choćby serwisów takich jak http://md5.rednoize.com/ (nie będę podawał więcej linków)
a resztę dekodujesz sam różnymi sposobami i większość haseł jest Twoja ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
rzymek01
Ten serwis to tęczowa tablica i sprawdź swoje informacje zanim coś napiszesz. |
|
|
![]()
|
|
sry zagalopowałem się
-------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:50 |