![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się na sposobem tworzenia struktury katalogów strony i elementów samej strony. Pisząc do tej pory stronki, fakt - jedynie małe serwisy, stronę budowałem następująco (w dużym uproszczeniu):
Dla przykładu 3 stopniowa rejestracja w serwisie: Struktura katalogowa: grafika/ moduły/ nagłówek.php funkcje/ index.php Struktura index.php:
Czyli link do rejestracji wyglądałby w stylu: krok1 - domena.pl/index.php?dz=rejK1 krok2 - domena.pl/index.php?dz=rejK2 krok3 - domena.pl/index.php?dz=rejK3 Cała obsługa strony opiera się na przekazaniu zmiennej oznaczającej dział do linku, i po jej pobraniu w zależności od jej wartości wczytanie w odpowiednim miejscu index.php odpowiedniego pliku z fragmentem strony z katalogu moduły. Ale w każdej stronie, nieuniknionym jest stworzenie kilku zmiennych w linku, np dla: dział, poddział, temat, numerStrony, itd..... Wiem, że można użyć mod_rewrite ale małe strony są przeważnie umieszczane na serwerach hostingowych, gdzie praktycznie brak możliwości konfiguracji, czy dostosowania serwera, modułów serwera do własnych potrzeb w pożądanym zakresie. Natomiast obecnie tworząc stronę zastanawiam się nad innym sposobem: Struktura katalogowa: grafika/ rejestracja/ index.php (rejestracjaKrok1.php) funkcje/ index.php nagłówek.php stopka.php Struktura index.php (rejestracjaKrok1.php):
W sumie dzięki temu linki do odpowiednich etapów rejestracji wyglądałyby nastepująco: krok1 - domena.pl/rejestracja/ krok2 - domena.pl/rejestracja/rejestracjaKrok2.php krok3 - domena.pl/rejestracja/rejestracjaKrok2.php Druga metoda tworzy przyjaźniejsze linki, i może wprowadza większy porządek w katalogach serwisu, ale za każdym razem trzeba tworzyć szkielet strony w każdym katalogu, natomiast w pierwszej szkielet znajduje się w pliku index.php, następnie wymieniane są tylko odpowiednie fragmenty strony. Ogólnie proszę o paradę, osoby tworzące strony mają zapewne swoje zdanie na ten temat, wynikające z doświadczenia, itd... Która z metod tworzenia szkieletu strony i struktury katalogów jest lepsza, a może robicie to w inny sposób? Oczywiście jak pisałem wcześniej nie chodzi mi tu o przykłady z książki, configi, smarty, moduły publiczne, prywatne, ale o rozważenie tego pod kątem małego serwisu z działami, podziałami, systematycznie aktualizowanego opartego na bazie danych, który musi zacząć jakoś swoje istnienie, i zapewne nie zacznie na serwerze za kilka(kilknaście) tys zł ale za powiedzmy 1000zł za rok wykorzystując hosting. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:50 |