![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka.
Czy moglibyście mi poradzić jak można wykonać taki skrypt sprawdzający. Na początku pobieram z bazy losowe rekordy i tworze z nich obraz - kolor (teraz aby bylo szybciej tylko kolor - w przyszłości będzie to zmienione na tworzenie obrazków itp ale to nie ważne): 1. Pobieram color_hex i color_name z bazy, 2. Wstawiam color_hex jako tło komórki, 3. Wstawiam color_hex i color_name do ukrytego input'a (jako daną do sprawdzenia) 4. Całość generuje się 3x - 3 różne kolory z 3 input'ami (co wywołanie zmienia się name o +1).
Teraz właśnie jest problem ponieważ chce sprawdzić czy użytkownich na wzór obrazu wybrał odpowiedni kolor. W bazie do każdego hex'a przypisana jest nazwa np: 1 | #FF0000 | red - czyli id=1, hex=#FF0000 i jest to kolor=red. Właśnie teraz nie wiem jak to sprawdzić - wiem, że musze pobrać z bazy wszystkie kolory i porównać je z hex'ami z formularza. Następnie zobaczyć czy $_POST['color1/2/3'] == kolorowi z bazy (tego na podstawie hex'a). Jeżeli np. _POST['color1'] == jakiś $row['color_name'] (ten color_name jest z tego zamego wiersza co hex) to no $zmienna = 'ok' a jak ~= to $zmienna2 = 'wrong'; i przechodzi dalej do następnych 2. Po sprawdzeniu 3 wyświetla które są dobrze które źle. Myślałem, żeby zrobić 3 różne zapytania dla każdego z kolorów - było by łatwiej bo podałbym WHERE `color_hex` = $_POST['color_hex'] ale znowu gdy będzie ich 20 to... :| Jestem wręcz pewien, że idzie to zrobić o wiele łatwiej ale właśnie jak? Ma ktoś jakis dobry pomysł? ![]() -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:25 |