![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, normalnie używałem w menu tabel, ale przeczytałem, że lepiej menu się robi w CSS ;d no to spróbowałem i wynikły z tego same problemy
![]()
W Fx jest wszystko ok, ale IE 6 traktuje <form> i </form> jako tekst ![]() -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co chcesz osiągnąć, ale po kolei. Pierwszą rzeczą jest to, że menu buduje się na listach (na przykład ul, u Ciebie divy to nadużycie semantyczne). Druga sprawa jest taka, że forma tam nie powinno być. Form służy do wyświetlania formularzy, a u Ciebie żadnego formularza nie widzę.
To jest semantyczny kod, być może troszkę nadmiarowy css, ale efekt jest albo ten sam, albo bardzo podobny (nie chciało mi się liczyć dokładnie marginesów. @down Stworzyłaś ![]() Ten post edytował Shili 18.07.2008, 19:14:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O dzięki, formularza mi się nie chciało całego tworzyć, po prostu mógłby tam być.
U ciebie nie ma tego problemu i tak, czy siak działa. Bardzo ładny kod stworzyłeś, oczywiście plusik dla ciebie. O to mi chodziło. -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WTF ? Nie powinnaś przypadkiem <h4> wyrzucic przed samą listę. IMO h4 nijak ma się do składników menu. Jest nagłówkiem.
To tak jakbym napisał: <p><h4>Nagłówek</h4> bla bla bla lubie bzdurzyć</p> Czyli bez sensu. Może się mylę - przepraszam w takim razie ![]() Ten post edytował Kreton 18.07.2008, 20:29:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrozumiałam po div class="header" że ma być to nagłówek, a skoro nagłówek, na co nazwa wskazuje to trzeba zrobić nagłówek, miast sztucznych tworów. Czemu h4? Można i h6, można h5.
To co napisałeś poniżej faktycznie jest bez sensu, z tego względu że p nie może przyjmować jako dzieci elementów blokowych i tym się różni od li, które jak najbardziej może. Gdyby zamiast p było div miałoby to jak najbardziej sens. Ten post edytował Shili 18.07.2008, 20:31:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle mnie zrozumialaś.
Kod <ul> <li><h4>Menu</h4></li> <li><a href="#">Link1</a></li> <li><a href="#">Link2</a></li> <li><a href="#">Link3</a></li> </ul> Chodzi mi o ten fragment kodu. Nieważne czy jest tam h3 czy h5. Zastanawia mnie miejsce h4 w środku listy. Z logicznego punktu widzenia ( mojego ) to jest bez sensu bo <hx> służy do czego innego. Brnąc dalej, w moim mniemaniu elementy w liście na tym samym poziomie mają jadnakową wartość co już dyskfalifikuje jakiekolwiek hx. Czyli teraz w ogromnym skruciem, imo h4 powinno być przed listą. ![]() Ten post edytował Kreton 18.07.2008, 20:41:07 |
|
|
![]()
|
|
Uważam, że jak najbardziej może być przed listą i z tym trudno się nie zgodzić
![]() hx służy do nagłówków (co w końcu nie jest dziwne), element listy również może być nagłówkiem, ba, każdy element może być oddzielnym nagłówkiem (można tutaj rozmawiać o sensowności takiego rozwiązania, jednak jest to rozwiązanie poprawne z punktu widzenia gramatyki języka przynajmniej xhtml - nie wiem jak definiuje to html). Jeśli chodzi o wartość list i ich poziom - idąc tym samym tropem w liście nie powinien się pojawić również strong, em czy inne znaczniki wskazujące na większą wartość treści (chociaż fakt, hx wkazuje najbardziej ![]() Także to już naprawdę jak kto woli, ale podążając za consortium i jedno i drugie jest poprawne składniowo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:56 |