![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Męczę się aby poprawnie wyjąć dane z trzech tabel. Tabele, które biorą udział w zapytaniu: - firmy - branże - komentarze - referencje Standardowe połączenie, firma należy do branży, może posiadać (lub nie) komentarze i referencje. Teraz pytamy:
Wynik taki, że uzyskuję tablicę asocjacyjną ale w komórkach referencje i komentarze są nieprawidłowe dane. Chciałbym pobrać tablicę z firmami, branżami oraz ilością komentarzy i referencji. Ten post edytował camikazee 17.07.2008, 08:57:55 -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli dobrze rozumiem schemat bazy to bedzie tak:
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem na różne sposoby, ale ciągle jest błąd wskazywany na procedurę z IFami., gdy je wykluczam, to wydobywa dane tyle że na końcu mam ORDER BY (referencje+komentarze) DESC, by sortowanie było malejąco po sumacyjnej wartości referencji i komentarzy. I tu się pojawia problem gdy wartością jest NULL. Do tego miejsca ładnie sortuje potem NULL i 1 jest poniżej samych NULL, gdzie teoretycznie suma powinna wynieść 1.
Zrobiłem funkcją CASE i działa ![]()
![]() Ten post edytował camikazee 17.07.2008, 09:31:51 -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:39 |