![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam taki oto skrypt, jeśli nie istnieje $ed to pokazuje mi linki, po ich wciśnięciu wykonywane jest zapytanie do bazy, i tu pojawia się problem, ponieważ nie przekazuje mi wtedy zmiennych $tabela i $id. Jak to poprawić?
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Huhu w sumie to albo ja z rana nie "ogarniam", albo coś tu za mało info/kodu podałeś
![]() Swoją drogą patrząc na to, to jak ma ci to przekazać, jeżeli w tym momencie (wywołania kodu jeszcze raz) get jest pusty? Powinno być: dodaj_auto.php?id=X&table=Y Ogólnie to po co wkładasz tego get'a do zmiennej? Nie możesz go bezpośrednio wstawić do zapytania? -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś jeszcze wcześniej sprawdzić, czy tabela i id nie są puste. I oczywiście Twój skrypt jest dziurawy jak stare sito. Poczytaj sobie o filtrowaniu zmiennych pochodzących od użytkownika, czyli między innymi tych przekazywanych w adresie. Cytat Ogólnie to po co wkładasz tego get'a do zmiennej? Nie możesz go bezpośrednio wstawić do zapytania? Prościej się na nich operuje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prościej się na nich operuje. No czy ja wiem. Przy większych skryptach to po prostu zaśmiecanie kodu, kiedy masz ~10 postów które zamieniasz na 10 zmiennych, które tak czy siak musisz wstawić do zapytania. Ten post edytował Pride 16.07.2008, 10:41:14 -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc nie chciałem już tego wszystkiego wklejać do linka, bo jak tak dalej pójdzie to będzie miał tam z 10 zmiennych, no ale skoro tak musi być to ok. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo to póki co nie zwracam na to uwagi, to mój pierwsza strona taka z prawdziwego zdarzenia więc najpierw chciałbym aby wszystko chodziło jak trzeba.
Dzięki. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Si, ale przy profesjonalnym skrypcie, gdzie usuwasz niebezpieczne znaki, być może usuwasz również tagi i rzutujesz liczbę wygodniej jest to robić poprzez $pole = (rzutuj)funkcja1(funkcja2($_GET['pole']));
A tworzenie zapytania z taką filtracją lub przypisanie filtrowanych danych bezpośrednio do geta nie uważam za zbyt dobry pomysł ![]() Cytat A jeśli chodzi o bezpieczeństwo to póki co nie zwracam na to uwagi, to mój pierwsza strona taka z prawdziwego zdarzenia więc najpierw chciałbym aby wszystko chodziło jak trzeba. To uważaj, bo jak ktoś dropnie Ci bazę, to na pewno nie będzie chodzić jak trzeba ![]() Ten post edytował Shili 16.07.2008, 10:45:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:57 |