![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam w sql tabelę w której każdy obiekt ma przypisany tytuł, rodzaj nośnika oraz nazwę zespołu. Chcę je poprzez zapytanie do bazy sql posegregować w php tak:
Zespół 1 Single: Singiel1 Singiel2 Singiel3 Płyty: Płyta1 Płyta2 Płyta3 Zespół 2 Single: Singiel1 Singiel2 Singiel3 Płyty: Płyta1 Płyta2 Płyta3 itd. Można to łatwo zrobić "ręcznie" wpisując w html nazwę zespołu, a następnie odpytać bazę pod względem obiektów z nazwą zespołu, użyć switcha by posegregować względem nośnika i gotowe. Jednakże przy kilkunastu różnych zespołach i tylu sanych rodzajach nośników to rozwiązanie jest do niczego. Jak to zrobić poprawnie? Ten post edytował charlie-cherry 15.07.2008, 21:43:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba chodzi Ci o to żeby były 2 warunki sortowania.
SELECT * FROM tabela ORDER BY nazwiasko, imie Zapytanie sortuje tak: Biały Barbara Biały Piotr Czarny Tomek Kowalski Darek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpisałem to już sobie inaczej, ale dopiero z twoją propozycją zadziałało jak należy.
Zamieszczam, może komuś to pomoże, acz z pewnościąmożna to samo rozpisać bardziej elegancko.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:30 |