![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2008 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewny prbolem. Otóż, chcę robić komentarze, lecz z pewną ilością, lecz np. że jak będzie już 1 komentarz i jka wstawi się następny to tamten się usunie i ten zastąpi tamten poprzedni
![]() ![]() Jakiś komentarz który powstał np. 20.08.2008- komentarz nr 1 Teraz chciałabym dodać następny komentarz Jakiś komentarz który powstał 21.08.2008- komentarz nr 2 I teraz bym chciała aby ten komentarz nr 2 zastąpił komentarz nr 1 ![]() A teraz proszę o jeszcze jeden drugi pomocny skrypt ![]() 1 komentarz- powstał 20.08 2 komentarz- powtsał 21.08 3 komentarz- powstał 22.08 itd. 50 komentarz- powstał 08.09 i jak będzie 50 to, żeby 15 najstarszych komentarzy się usunęło samo i było przez to miejsce na następne 15 rozumiecie ? Wyjaśniłam wam dobrze i mam nadzieję, że rozumiecie i mi pomożecie, bo ja nie potrafię napisać sama takiego skrytpu to jest narazie dla mnie za trudne ;( Czekam na pomoc ;* Ten post edytował nospor 15.07.2008, 20:55:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No chyba tak
![]() A Ty te komentarze chcesz przechowywać w pliku txt czy bazie MySQL?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2008 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wolę w *.txt, a co nie da się?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie strasznie zakręciłaś, do końca nie rozumiem istoty tego skryptu z komentarzami. Jeżeli chodzi o pliki tekstowe i kasowanie poprzedniego wpisu, wystarczy otworzyć plik z odpowiednim parametrem i nadpisać dane. Tylko po co tak? Lepiej już zbiera te komentarze w bazie danych i updatować je. Tylko określ bardziej po ludzku o co chodzi i bez błędów to pomożemy lub naprowadzimy.
-------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Nie zakręciłam
![]() Piszę gdzieś jeden komentarz i jak napiszę drugi to żeby tamten pierwszy się usunął i widniał tylko komentarz 2. A ja dokladnie nie wiem jak się do bazy coś wprowadza itp. ;| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do otwierania pliku (a później jego zapisania za pomocą innej funkcji) używasz fopen()
http://pl2.php.net/manual/pl/function.fopen.php gdzie drugi argument ma być 'w'. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz także użyć ułatwienia w postaci file_get_contents() lub file_put_contents()
|
|
|
![]()
|
|
Ale gdzie ja mam to wstawić czy coś?! Mam wstawić to?
[b]fopen[/b] ( string $tablica , string $w [, bool $użyj_include_path [, resource $kontekst ]] ) Ale gdzie? Nie rozumiem ;( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty chcesz pomocy czy szukasz "łosia" (łoś to ładne słowo i w żadnym wypadku o znaczeniu pejoratywnym
![]() W manualu masz przykłady, spróbowałaś w ogóle jak działają? Jeśli nie to czas najwyższy! |
|
|
![]()
|
|
Nie szukam łosia, ale ktoś mógłby mi pomóc bardziej precyzyjnie psiząc ;| Próbowałam, ale nie wiem o co chodzi... No ale jak nie macie ochoty pomóc noto nie musicie pisać
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałaś? Jeśli faktycznie próbowałaś przeczytać ze zrozumieniem stronę z manuala, to co najwyżej mogą Ci się wyświetlać jakieś błędy, w których na pewno Ci pomożemy.
Odnośnie fopen na przykład masz taką sekcję jak przykłady, a jak nie wiesz co znaczą te a, w, r itd to masz jeszcze listę możliwych trybów. W file_get_content faktycznie może być gorzej, bo nie masz przykładów. Ale Ty zastanawiałaś się nad fopen, które jest pięknie i przejrzyście wytłumaczone. Spróbuj chociaż zamiast narzekać że nie umiesz. Zobaczysz, że to jest proste. Otwórz plik z zapisanymi komentarzami to zaczniemy myśleć dalej. @down Domniemywać można, że Paulina to raczej koleżanka niż kolega ![]() Ten post edytował Shili 15.07.2008, 22:24:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 17 Dołączył: 4.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj koleżanko koleżanko ... przecież kosmici stworzyli google
![]() Tu masz wytłumaczone operacje na plikach wraz z przykładami. <-- by google.pl Pozdrawiam Ten post edytował kosmos 15.07.2008, 22:26:20 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Kosmos
![]() ![]() A co do Shili! Ja jestem dziewczyną, nie żadnym chłopakiem ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wiem że jesteś dziewczyną i dlatego tak napisałam
![]() Kosmos najpierw napisał Kolego, kolego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<OT>
Ja też zawsze piszę "kolego" a potem muszę edytować, bo nie zauważyłem że piszę do niej, a nie do niego ![]() </OT> -------------------- ?>
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
paulina94x, jeżeli masz z tym jeszcze jakiś problem to może to Ci pomoże.
Skoro zdecydowałaś się na używanie plików to na pewno przyda Ci się: fopen i inne funkcje spokrewnione do obsługi plików, a także taka funkcja jak explode() (która np. z takiego łańcucha "aa#bb" tworzy tablice dwuelementową, gdzie [0] == "aa" i [1] == "bb", zaś # - jest separatorem. więcej szczegółów pod adresem http://pl2.php.net/manual/pl/function.explode.php). Teraz taki dość prosty alborytm : 1. wczytaj zawartość pliku:
2. zapisz do tego samego pliku ten nowy komentarz i stara zawartosc np. w ten sposob:
Teraz natomiast, skoro chcesz aby np bylo tylko 15 najnowszych komentarzy, przydatne będzie użycie w/w funkcji explode(). Pomiędzy punktami 1. a 2. można np. zrobić coś takiego :
$ile jest w warunku większe lub równe 14, bo zakładam, że skoro w bazie ma być 15 komentarzy to oprócz tego który teraz dodajemy - ma być jeszcze 14 starszych.. gdyby było pytanie skąd ta liczba ![]() Pzdr -------------------- Pomogłem ? Odwdzięcz się, kliknij POMÓGŁ.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:53 |