![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. W CSS ustawiłem tło i rozciągnąłem je na całą stronę. Na tym ustawiłem diva, a następnie ustawiłem mu przezroczystość. Tekst wpisywany w tym divie także jest objęty przezroczystością, a tego nie chcę. Mniej więcej wygląda to tak:
Ponieważ wysokość diva ma się dostosowywać do wielkości treści, która jest w nim, nie mogę ustawić tych dwóch elementów (diva i tekstu) oddzielnie, a następnie umieścić w tym samym miejscu. Szukałem w google i znalazłem pewną podpowiedź na tej stronie. Korzystając z tego udaje mi się co prawda uzyskać przezroczystość, która pozostawia normalny tekst, ale za nic w świecie nie mogę jej ustawić tak, aby zapełniała całą zawartość diva. Dochodzę do czegoś takiego:
I dalej nie wiem jak to ruszyć. Ktoś ma pomysł, jak ustawić, aby tło w divie było przezroczyste, natomiast napisy normalne (bez przezroczystości)? I ważne, wysokość diva albo elementu dającego przezroczystość nie może być ustalona na stałe, a ma się zmieniać w raz z ilością tekstu w divie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tle obrazek 1x1 pixel powtarzany w pionie i poziomie.
To jedyne rozsądne rozwiązanie. Robienie oddzielnego bloku na przezroczystość i oddzielnego na tekst to przerost formy nad treścią. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko, że tło to nie jest jakiś pattern czy coś tego rodzaju.. to najzwyklejsza grafika, a właściwie zdjęcie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 14:13 |