![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam na stronie w sytlach css zapis, który dodaje tło pod linki w stanie hover. Niestety kiedy wrzucę kod typu: Po najechaniu na obrazek pojawia się obok niego tło :/ W jaki sposób to wyeliminować? Próbowałem w styles.css dawać:
ale nie skutkuje. Jak zaznaczyć, że w wypadku gdy po a jest znacznik img, tła nie było? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod background: none; ?@edit Tfu, nie doczytałam. Możesz dodać do linków obrazkowych klasę i w niej usuwać tło, chociaż to nie jest szczególnie ładne rozwiązanie. Co więcej przy dobrym kodzie obrazek powinien sam z siebie przykrywać tło, wrzuć trochę więcej stylów i kodu, coś się pomyśli ![]() Ten post edytował Shili 14.07.2008, 11:12:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie, jeżeli cały IMG przykryje link to nie powinno być tego tła. Ustaw wszystkie paddingi, marginy i bordery w a na 0, tak samo w IMG. Ewentualnie zdefiniuj sobie dwie klasy dla linków. Jeżeli wstawiasz obrazki z automatu to w PHP łatwo będzie Ci przypisać odpowiednia klasę do znacznika A. No a jeżeli ręcznie to wstawiasz to skopiowanie class="bez_tla" zajmie Ci dodatkowo chwilkę.
-------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie były marginesy a w tamtym miejscu być musiały ponieważ 1x <br /> za mało a 2x za dużo. Dałem każdy obrazek w akapit i jest ok.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No właśnie były marginesy a w tamtym miejscu być musiały ponieważ 1x <br /> za mało a 2x za dużo. Dałem każdy obrazek w akapit i jest ok. Jeśli już musiałeś to w takiej formie robić na brach, to wystarczyło browi dodać styl line-height ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:14 |