![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stawiam serwis na domenie z polską literą, a dokładniej z "ł", w nazwie domeny. Na razie wrzucam serwis na serwer linusowy z Fedorą, Pleskiem i sendmail'em stojący gdzieś w serwerowniach ovh.pl. I próbuję wysłać mejla potwierdzającego rejestrację za pomocą funkcji mail().
No i tu jest problem. Jak wpiszę w nagłówku adres nadawcy rejestracja@bezPolskiejLitery.pl to wszystko działa dobrze. Jak wpiszę nadawcę rejestracja@ZLiteraŁ.pl to serwer w ogóle tego adresu nie łapie. Mejl się wysyła, ale nadawcą jest anonymous@xxxxx.ovh.net. CODE <?php // Plik zapisany w "UTF-8 without BOM $confirmCode = 123456789; $email = 'xxx@xxx.pl'; // W treści mejla polskie litery działają $message = 'Drogi użytkowniku. Aby zakończyć proces rejestracji w portalu zliterał.pl prosimy o wejście na stronę WWW: http://www.zliterał.pl.pl/cos_w_get'; // W temacie polskie litery działają jako tako. Outlook odbiera dobrze. Opera coś chrzani (robi się www.zliteraÅ‚.pl) $subject = "potwierdzenie rejestracji w portalu www.zliterał.pl"; $subject = encodeSlowo($subject); // Tu jest problem! Pewno muszę jakoś inaczej zakodować polskie litery w nagłówku. $headers = "From: rejestracja \n" ; $headers .= "Reply-To: rejestracja@zliterał.pl \n"; $headers .= "X-Mailer: PHP/". phpversion()."\n"; $headers .= "MIME-Version: 1.0\n"; $headers .= "Content-type: text/plain; charset=utf-8\n"; $headers .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printable\n"; mail($email, $subject, $message, $headers); function encodeSlowo($s) { return "=?iso-8850-2?B?" . base64_encode($s) . "?="; } ?> Co mam zrobić? W przyszłości do mojej domeny z "ł" będzie podpięty serwer pocztowy, czy może wtedy da się do zrobić jakoś lepiej? Choć zdecydowanie wolałbym rozwiązać problem wcześniej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
z tego co wiem domeny nie mogą mieć polskich znaków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem rozwiązany:) Dziękiuję Kwiateusz za wskazówkę. Za stroną żółw.pl zacytuję:
"W przypadku domeny żółw.pl jej przekodowany adres wygląda tak: xn--w-uga1v8h.pl - taka dokładnie nazwa wpisywana jest do serwerów DNS i taką też nazwę przekazują między sobą te serwery." Idą tym tropem spreparowałem nagłówek, który działa dla mojej domeny. Przykład dla zółw.pl: CODE <?php
$headers2 = "From: rejestracja <rejestracja@xn--w-uga1v8h.pl> \n" ; $headers2 .= "Reply-To: rejestracja@xn--w-uga1v8h.pl \n"; $headers2 .= "X-Mailer: PHP/". phpversion()."\n"; $headers2 .= "MIME-Version: 1.0\n"; $headers2 .= "Content-type: text/plain; charset=utf-8\n"; $headers2 .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printable\n"; ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:54 |