![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki oto problem. Napisałem taki kod: <form method="post" action="a.php"> <p><label for="txt">Txt</label> <textarea name="txt"></textarea></p> </form> i nie mam pojęcia, w jaki sposób dotrzeć do elemetu textarea i wstawić do niego tekst. Chodzi mi o coś takiego: var a = "bla bla"; document.getElementsByName("txt").value = a; Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś pomoże mi, bo ja nie mam już sił ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. uzyj jakiejs biblioteki [jQuery, prototype, etc.], bedzie ci latwiej
2. dla jQuery: Kod $('form textarea').val( "alsdalsldl" ); , ale lepiej nadac formularzowi jakies ID, bo ten kod odwola sie do wszystkich textarea w formularzach
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem jest właśnie w tym, że nie mogę użyć żadnej biblioteki:/ Jakbyś mógł podać mi działający przykład, to byłoby super, bo w JS stawiam dopiero pierwsze kroki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj id do textarea i document.getElementsById("txt").innerHTML = a;
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Właśnie sęk w tym, że próbowałem tego i wielu innych wiele razy i nie działa. Czy nie powinno to być coś w stylu document.forms[0].getElementsByTagName("p")[0].getElementsByName("txt").innerText = a;
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu ;P -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Czy nie powinno to być coś w stylu document.forms[0].getElementsByTagName("p")[0].getElementsByName("txt").innerText = a; Jak zwraca ci elementS - to masz liste elementow, i musisz ktorys wybrac (np. pierwszy [0], tak jak to robisz wczesniej). getElementByID() zawsze zwroci ci 1 element, lub nulla [gdy go nie ma] -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj może w ten sposób.. Ten post edytował Suh 13.07.2008, 20:05:44 -------------------- Pomogłem ? Odwdzięcz się, kliknij POMÓGŁ.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie wszystkim, błąd był z mojej strony - należało umieścić tag <script> w sekcji <body>, a ja zrobiłem to w sekcji <head>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:00 |