![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem,
Kombinuje na różne sposoby, ale nie wychodzi mi. mam 2 tablice $friends (friend_id | friend_login | friend_type | friend_status) $friends_cats (id | lang_name | sub_cat | type) W friends_cats mam nazwę "kategorii" znajomego. (czyli jego rodzaj) w friends - trzymam znajomych.
Ale to nie jest to czego potrzebuję ![]() Chciałbym aby wyświetliło dane w następującym formacie: Przyjaciele ($friends_cats) Pierwszy login (z $friends) Drugi login (z $friends) Znajomi ($friends_cats) Kowalski (z $friends) b4x (z $friends) Czyli poprostu chciałbym wyświetlić kategorię i pod nią wszystkich znajomych przypisanych do niej. Czy jest to w jakiś sposób możliwe w Smarty ? : ) Ten post edytował b4x 12.07.2008, 23:53:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 4 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej byłoby inaczej utworzyć tablicę, w ten sposób żeby było:
Kod $friends[0]['type'] => 'Przyjaciele' $friends[0]['friends'][0]['id'] => 1 $friends[0]['friends'][0]['friend_login'] => 'Pierwszy login' ... $friends[0]['friends'][1]['id'] => 2 $friends[0]['friends'][1]['friend_login'] => 'Drugi login' ... $friends[0]['type'] => 'Znajomi' $friends[0]['friends'][0]['id'] => 1 $friends[0]['friends'][0]['friend_login'] => 'Kowalski' ... $friends[0]['friends'][1]['id'] => 2 $friends[0]['friends'][1]['friend_login'] => 'b4x' ... itd. Oczywiście to wymagałoby modyfikacji zapytań SQL - dla każdego friends_cats trzeba by wywołać zapytanie, które wybrałoby wszystkich którzy należa do tej kategorii. Ewentualnie przerobienie tych dwóch tablic na poziomie PHP. Jak koniecznie chcesz to tak zostawić to jedyne wyjście w Smarty to coś takiego (rozumiem, że $friends.friend_type to jest id z $friends_cats): Kod {foreach from=$friends_cats item=cat}
{$cat.lang_name} {foreach from=$friends item=friend} {if $friend.friend_type == $cat.id} {friend.login} {/if} {/foreach} {/foreach} |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:27 |