![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Emm może mi ktoś wyjaśnić czemu zmienna $classs jest odczytywana tylko jako "gj1" ? gj1 i gj2 jest w pliku css, gdy wpisze je ręcznie wszytko działa. Ten post edytował !*! 12.07.2008, 15:45:25 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba raczej $i++ zamiast ++$i
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To akurat nie ma znaczenia, z tego co wyczytałem zalecane jest właśnie zrobienie ++$i. Tak czy inaczej, oba motywy nie działają...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w końcu chcesz, aby divy z email i email5 miały inne klasy, czy te klasy mają się różnić dla poszczególnych par divów?
|
|
|
![]()
|
|
Chciałbym aby divy z email i email5 miały inne klasy, jest to potrzebne to zmiennego pokolorowania wyświetlanych wyników.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale na początek może daj cały kod albo wytłiumacz na jakiej zasadzie to ma działać. Bo tak patrząc na ten kawałek kodu nie wiadomo o co kaman. np w obu if'ach wykonujesz przypisanie dla divów tej samej klasy, bo u Ciebie w każdej iteracji pętli while masz tylko jedną zmienną definiująca klase czyli własnie $classs. A może ty chcesz, żeby co drugi wyświtlany rekord te divy miały inny kolor? ;>
Edit: Acha i ustaw przed pętlą while jakąś wartość zmiennej $i, np $i=-1; Ten post edytował kaem 12.07.2008, 16:30:50 |
|
|
![]()
|
|
Nie zabardzo wiem po co Ci dały kod,
odczytuje z bazy odpowiednie rekordy
przydziela zmiennej classs odpowiednią klasę z css, w tym wypadku gj1 lub gj2, i tak ma być co drugi div [czy cokolwiek innego] gdzie będzie dana klasa wyśiwtlana.
wyświetla dane pobrane z bazy i jest ok, jedyne z czym mam problem to przedzielenie $classs do divów, tak aby zmieniał się co drugi... czyli: Kod gj1
gj2 gj1 gj2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!== To operator sprawdzający też typ, daj !=
|
|
|
![]()
|
|
ok, tylko co to ma do rzeczy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
powinny być na przemian (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kallosz 12.07.2008, 17:18:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod działa tak:
- pobierasz rekordy z bazy w pętli - uzyskujesz zmienną $classs (tak swoją drogą dziwna nazwa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) z wartością gj1 albo gj2 - zakładamy że oba rekordy nie są równe 'brak' (błąd w kodzie: brak musi być pomiędzy '' albo "") - wyświetlasz divy: z Email i Email5 mające tą samą klasę - bo przecież drukują się przy jednym wywołaniu pętli(!) - przy kolejnym rekordzie z bazy również wyświetlasz te divy, z tym że z klasą gj2 Czy aby na pewno o to chodziło? |
|
|
![]()
|
|
kallosz - nic nie pomogło
l0ud : - pobieram rekordy - wyświetlam je w petli Kod if ($row['email'] !== brak) jeśli email nie jest równy "brak" jest wyświetlane to co w echo... a w echo ma być przydzielona odpowiednia klasa do diva który wyświetla dane z pętli... Nie rozumiem Waszego nie rozumienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Czego nie rozumiem: w jednej pętli zakładasz, że może wyświetlić się albo nic (brak email albo email5), albo email, albo email5, albo te 2 emaile razem wzięte. No i w jaki sposób chcesz do tego dobrać klasy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Kod if ($row['email'] !== brak) jeśli email nie jest równy "brak" jest wyświetlane to co w echo... a w echo ma być przydzielona odpowiednia klasa do diva który wyświetla dane z pętli... Nie rozumiem Waszego nie rozumienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Zacznijmy od tego, że powiedz, czy masz ustawioną stałą o nazwie brak? Jak nie, to albo ją ustaw, albo wyraz brak wsadź w cudzysłów. Druga sprawa - jeżeli inkrementujesz/dekrementujesz jakąś zmienną, to najpierw ją zadeklaruj. Trzecia: machnąłem kod testowy:
wynik: |
|
|
![]()
|
|
To skoro tak odczytuje w pętli normalnie dane z bazy, na zasadzie: jeśli email zwraca brak to się nie wyświetli to co w echo, normalne... i przechodzi do następnego i sprawdza czy telefon to nie "brak" jeśli coś innego to zostaje wyświetlone... [tak wiem, o pozamienianiu 'brak' na '0' ale to nie o tym temat] Jeśli zrobiłbym tak:
to działa wszytko dobrze i divy są kolorowane na przemian, odpowiednio przydzierlany class... ale co mi po tym jak nie chcę wyświetlać każdego rekordu jaki jest? |
|
|
![]()
|
|
Możesz zrobić to tak:
Ten post edytował l0ud 12.07.2008, 18:55:14 |
|
|
![]()
|
|
l0ud - dzięki, działa, tylko... nadal nie rozumiem czemu $i i $class muszą być w każdym if... żeby potem przydzielić się do div... muszę pomyśleć nad optymalizacją tego bo mam wrażenie że nie robię tego dobrze...
|
|
|
![]()
|
|
Pomyśl logicznie: za każdym razem przed wyświetleniem diva potrzebujesz 'unikalnej' klasy. Samo umieszczenie kodu jej generującego w pętli nie wystarczy - może być przecież wyświetlonych w niej kilka pól. Dlatego umieściłem 'regenerowanie' $class wtedy, gdy jest ona potrzebna - przez wyświetleniem diva.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli kolorek ma się zmieniać na przemian, to może wystarczy tylko sprawdzić, czy zmienna, której używasz do iteracji wszystkich wyników, jest podzielna przez 2 (parzysta), czy nie. I jeżeli mod($i,2) = 0 to wtedy $class = 'gj1'. Jeżeli nie to gj2.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:11 |