![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki kod:
pierwsze pytanie to czy if jest dobrze napisany? bo jak ktores pole jest niewypelnione to nie wyswietla tego else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; a po drugie jak ktos zostawi puste pole to zeby nie czyscilo formularza tylko wracalo do niego i np. czerwona gwiazdka (oczywiscie moze to uwydataniac w jakikolwiek sposob, byleby bylo wiadomo o co chodzi) zaznaczalo miejsce ktore jeszcze nalezy uzupelnic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if(empty($zmienna)) sprawdza czy zmienna ma pustą wartość
a dane spowrotem możesz przekazać przez sesję. I tam zaznaczać które są niepoprawne. Ten post edytował Shili 11.07.2008, 12:32:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moglbys cos blizej napisac?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
btw. Shili to kobieta ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
tak Ci chyba źle podałem... sry. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jesli nie uzupelnie wszystkich pol to nie pojawia mi sie komunikat o bledzie... i jak zrobic zeby zapamietowala sie sesja z wartosciami w polach? |
|
|
![]()
|
|
co do pierwszego będzie się tak działo ponieważ masz && czyli i. zmień sobie na || czyli or.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jesli nie uzupelnie wszystkich pol to nie pojawia mi sie komunikat o bledzie... bo przeciez komunikat o bledzie wyswietlasz wlasnie tylko wtedy, gdy uzupelnisz wszystkie i nie powiedzie sie zapytanie. Masz ze tak powiem sprzeczne zalozenia ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
kurcze nie zauważyłem że tam nie ma elsa... zrób jak mówi nospor
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
fakt
![]() poprawilem, ale teraz za kazdym razem gdy odswiezam strone to wyskakuje komunikat...
jak to obejsc? i co z tym zachowywaniem danych? |
|
|
![]()
|
|
pewnie nic w zmiennych nie masz więc będzie komunikat.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no dokladnie nie mam nic w zmiennych, ale jak zrobic tak zeby ten komunikat sie nie wyswietlal a wszystko chodzilo ladnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
musisz wpisać coś w formularzu z którego przesyłasz dane... to chyba jest proste...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
raz marudzisz ze nie wyswietla, raz marudzisz ze sie wyswietla... zdecyduj sie bo z taką hustawką nastrojów to nas dobijesz
![]() Jak chcesz by to wszystko sie dzialo tylko po wyslaniu forma, to obejmij to wszystko jeszcze jednym ifem: if (!empty($_POST)){ .... } -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
raz marudzisz ze nie wyswietla, raz marudzisz ze sie wyswietla... zdecyduj sie bo z taką hustawką nastrojów to nas dobijesz ![]() Jak chcesz by to wszystko sie dzialo tylko po wyslaniu forma, to obejmij to wszystko jeszcze jednym ifem: if (!empty($_POST)){ .... } hehe coz dzis widocznie jak kobieta jestem ![]() dzieki, o to chodzilo ![]() a teraz jak przechowac w sesji te dane ktore sie wprowadzilo? zeby np. jak ktos nie wpisze czegos do forma to mu to wszystko nie zniklo i zeby nie musial wprowadzac tego jeszcze raz... |
|
|
![]()
|
|
sesja tu nie potrzebna
tak w skrocie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Robisz templat formularza, który wygląda mniej więcej tak:
- trzymasz to sobie w pliku lub bazie 2. Wyświetlasz normalnie formularz na stronie, za {} podstawiając odpowiednie zmienne (może to być np. tytuł, numer etc.) 3. Odbierasz dane i parsujesz je: - sprawdzasz poprawność danych i generujesz tablice błędów/warningów 3. Dodajesz do bazy lub odrzucasz:
Przykład działania: brydz.ugu.pl (dodawanie komentarzy do newsów). Możesz wszystko zrobić na jednej stronie (action do tej samej strony), wtedy dodatkowo musisz sprawdzać, czy tablica $_POST jest pusta. Jeśli jest, wyświetlasz formularz, jak nie to dodajesz. |
|
|
![]()
|
|
sesja tu nie potrzebna
tak w skrocie fajne to rozwiazanie bo proste ![]() a powiedz mi teraz jak wyczyscic formularz? ![]() bo mam tak: <input type="reset" value="Wyczyść formularz" /> ale teraz to nie dziala... Ten post edytował mispolarny 11.07.2008, 14:01:29 |
|
|
![]()
|
|
robisz pole:
<input type="reset" value="Wyczysc" /> -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:41 |