![]() |
![]() |
--Marcin-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam formularz w HTML'u a w nim 12 pól( <input type="text" ...). Wartości przekazywane przez button submit do skryptu PHP w którym znajduje się zapytanie SQL. Pola w formularzu mogą być wypełnione bądź nie. Chciałbym uzyskać efekt taki: SQL w skrypcie PHP:
Czyli zawrzeć w jednym zapytaniu po klauzuli WHERE kilka warunków wyszukiwania, zależnych od tego czy pole było wypełnione czy też nie. Z góry dzięki za pomoc w rozpisaniu składni takiego zapytania. Pozdrawiam marcin
Powód edycji: Poprawiłem tytuł oraz bbcode. /webdicepl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a mozesz alvo tak sie pomeczyc:
$sql = "SELECT * FROM moja_baza WHERE $polecenie1 $polecenie2"; itd... Ten post edytował Lion_87 10.07.2008, 20:10:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@lion faktycznie sie pomeczy, szczegolnie ze generujesz bledne skladniowo zapytanie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zrob se echo na swoim wygenerowanym zapytaniem to zauwazysz co jest źle.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no i nie widze błedu o.O
|
|
|
![]()
|
|
chyba nie wygenerowales tego echo...
Naprawde nie widzisz pustego AND na koncu zapytania? Naprawde nie widziesz braku odstepu miedzy AND a nastepnym warunkiem? Przeciez do dwa powazne bledy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tu sie zgodze
![]() no ale zrobilem 2 tylko if'y a on mowił o 12 polach. i dlatego powiedzialem o meczeniu sie ;D |
|
|
![]()
|
|
mi chodzilo, ze sie pomeczy z twoim przykladem. Ty masz tylko dwa warunki a masa bledow, a co dopiero 12
![]() Rozwiązanie co podalem jest w miare uniwersalne i nie generuje bykow -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki - juz wiem co i jak zabieram się za to.
pozdro marcin |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:37 |