![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Koduje strone w UTF-8. Mój edytor nie zmienia polskich znaków na poprawne i wychodzą mi krzoki na stronie. Wpadłem na pomysł zrobienia funkcji która by zamieniała
ale ona tez nie zamienia. Czy ktoś może mi polecić dobre rozwiązanie? PS. Tekst mam w bazie i w stałych poniewaz robie projekt kilku jezyczny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- używaj notepada++ Pisanie aplikacji w utf-8 w edytorze bez jego obsługi to pomyłka...
- iconv() bo funkcja którą podałeś zamienia bodajże kodowanie windows na iso http://pl2.php.net/manual/en/function.iconv.php -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
w notepadzie nie podoba mi sie kolorowanie składni. zrobiłem tą funkcje która wyglada tak:
i pokazuje mi bład Fatal error: Call to undefined function: iconv() in c:\usr\www\function.php on line 24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
..No to może EditPlus 3?
Twoje PHP nie posiada obsługi iconv()... Spróbuj przełączyć tego krasnala na PHP5 (o ile nie jest już tak ustawiony...) -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widocznie iconv nie jest zainstalowany. A co do edytora, to jest wiele innych edytorów które obsługują UTF, np JEdit, vim, eclipse itd...
|
|
|
![]()
|
|
ale moze znacie taki zeby obslugiwal utfa i mial kolorowanie jak pajaczek bo kolorowanie w pajaczku jest bardzo przydatne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to poszukaj i wypróbuj kED - używam od roku i nie narzekam - w dodatku rodzima produkcja...
![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
nevt dzieki za program. nawet fajny. problem znikł, ale w połowie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
różne kodowania na stronie i w bazie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
raczej nie. jakims dziwnym cudem pozmienialo mi znaki w bazie w rekordach
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:09 |