![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Testuje sobie możliwości CakePHP 1.2 (wczesniej zrobilem kilkanascie projektow na 1.1). Postanowilem zglebic jak dziala ten ich wbudowany ACL w polaczeniu z Auth i bardzo mi sie spodobalo ze mozna nawet kontrolowac pojedyncze rekordy. No i nie ma problemu jak chce sprawdzic pojedynczy rekord, ale problem zaczyna sie w momencie jak chce sprawdzic liste rekordow i to w modelu (czyli chodzi o metode findAll aby wypluwala tylko te do ktorych ma dostep uzytkownik). Mam wrazenie ze to nadal nie jest jasne wiec sproboje na przykladzie. Zdefiniowalem sobie: Aro tree: --------------------------------------------------------------- [1]Users [2]Moderators [3]Administrators [4]admin [6]mod [5]user [7]Guests --------------------------------------------------------------- Aco tree: --------------------------------------------------------------- [1]Board [2]Board.2 [3]Board.3 [4]Board.4 [5]Board.5 [6]Board.6 --------------------------------------------------------------- Uprawnienia ustawilem nastepujaco: [1]Users Board.2 Board.5 Board.6 [2]Moderators Board.2 Board.3 Board.5 Board.6 [3]Administrators Board.2 Board.3 Board.4 Board.5 Board.6 [4]admin [6]mod [5]user [7]Guests Board.6 I teraz zasadniczy problem, chcialbym aby metoda $this->Board->findAll() zwracala mi tylko boardy do ktorych ma dostep dany uzytkownik (badz grupa w ktorej sie zawiera) dla przykladu I tak: dla ARO: Users Powinna zwrocic: Boards z id: 2,5,6 dla ARO: Guests Powinna zwrocic: Boards with id: 6 Nie chce tego filtrowac w kontrolerze, gdyz wtedy popsuje sie stronicowanie i nie oto chodzi dlatego potrzebuej to zrobic w modelu. Widzialem ze ACLBehavior dziala przy dodawaniu i usuwaniu ale przy wyswietlaniu juz nie bardzo ma ktos jakas koncepcje? Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:19 |