![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj tak, więc - żeby się nie rozpisywać;
Kod SELECT * FROM files WHERE MATCH (name, adress, desc) AGAINST ('knytt stories') zwraca błąd Kod #1064 - Something is wrong in your syntax obok 'desc) AGAINST ('knytt stories') LIMIT 0, 30' w linii 1 (btw.: "syntax obok... w linii 1" mnie zmiażdżyło ![]() Chyba traktuje to jako argument do sortowania - nie mam zielonego pojęcia, dlaczego. No dobra, cenna lekcja - w MySQL lepiej nie przesadzać z nazwami. Ale jak usuwam z zapytania desc... Kod #1191 - Can't find FULLTEXT index matching the column list Indeksy FULLTEXT są na pewno, sprawdziłem to milion razy, a wynik powinno znaleźć. MySQL 3.23.49, PHP 4, o ile to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie. Macie jakiś pomysł? Rezultatem oczywiście ma być wyszukiwanie pełnotekstowe więc SELECT * FROM files WHERE [...] definitywnie odpada. Proszę o pomoc! Serdecznie pozdrawiam, szakuś Acha, oczywiście wszystko, co przeszukujemy to VARCHAR. Ten post edytował szakuś 6.07.2008, 22:03:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego odpada select * from xxx where cos like '%text%'
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
john_doe: bo tak =D
artega: dobra, dzięki, z tym sobie już poradziłem. tak czy inaczej, jest kolejny problem. Otóż: Struktura tabeli files:
Zapytanie:
Nie zwraca żadnego wyniku - no a chyba powinno. A jak widzicie, w tabeli jest co ma być. Jak popełniam jakiś kuriozalny, durny błąd - nie bijcie, z PHP+MySQL mam styczność od niedawna(wcześniej tylko M$), manuala jakoś przełknąłem i teraz coś kombinuję. Z góry dzięki szakuś Ten post edytował szakuś 7.07.2008, 14:02:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brak wyników przez wyszukiwanie pełnotekstowe to częsty problem kiedy niedoczyta się manuala. Tutaj wyjaśniłem już co i jak
![]() W twoim przypadku słowo knytt jest popularne ponieważ występuje w 50% rekordach. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat A tego progu nie da się zmienić Jeżeli moja wiedza mnie nie myli to... nie można zmienić tego progu nie ingerując w kod źródłowy MySQL. Dla pewności możesz zapytać google. Edit Z ciekawości odświeżyłem sobie pamięć. Według manuala wymagane jest by zmienić linie Kod #define GWS_IN_USE GWS_PROB na Kod #define GWS_IN_USE GWS_FREQ w pliku myisam/ftdefs.h by zniwelować efekt wymaganego produ. Ten post edytował artega 7.07.2008, 15:11:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:26 |