![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z sortowaniem polskich znaków w postgresie. Mam bazkę w LATIN2 i tabelę z polem dajmy na to 'nazwa'. Insertuję rekordy zaczynające się min. na Ł,Ą,Ż itp itd. robię selecta ..... order by nazwa i te rekordy z polskimi znakami mam porozrzucane bez ładu i składu gdzie popadnie. Doradźcie co może być nie tak. Czy należy może ustawiać coś na serwerze (jakieś locale) dodatkowo żeby to działało poprawnie. Testwałem to na Win i na Linuxie. Działa tak samo :(. Dzięki i pozdrawiam ::faster |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
byl podobny temat poruszany ale w MySQL'u, niestety nie pamietam czy zostal on rozwiązany - poszukaj, ale "ogonki" zawsze byly na koncu sortowania
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź:
convert(kolumna_latin2, 'LATIN2', 'UTF-8') ja z kolei mam problem z ILIKE '%ĄĘ%' kolumna_latin2 (bez względu na to czy kodowana w LATIN2 czy w UTF8 -------------------- ludzie piszę że trzeba skompilować z opcją --enable-locale, i należy locale ustawiać przy initdb czyli: export LC_COLLATE=pl_PL export LC_CTYPE=pl_PL export LC_MESSAGES=pl_PL export LC_MONETARY=pl_PL export LC_NUMERIC=pl_PL export LC_TIME=pl_PL (zapisać w init.d) ale tego nie sprawdzałem -------------------- kus
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja z kolei mam problem z ILIKE '%ĄĘ%' kolumna_latin2 (bez względu na to czy kodowana w LATIN2 czy w UTF8 -------------------- ludzie piszę że trzeba skompilować z opcją --enable-locale, i należy locale ustawiać przy initdb czyli: export LC_COLLATE=pl_PL export LC_CTYPE=pl_PL export LC_MESSAGES=pl_PL export LC_MONETARY=pl_PL export LC_NUMERIC=pl_PL export LC_TIME=pl_PL (zapisać w init.d) ale tego nie sprawdzałem Ja sprawdziłem i nie pomogło ![]() Mam ten sam problem. Jak są pod rząd 2 polskie znaki to system staje się w dziwny sposób case - sensitive. w bazie jest Łódź - wpisanie łódź nie łapie wyniku, ale już Łódź zwraca poprawnie. Problem sie pojawil po przesiadce z pg 8.0 na 8.1. Probowalem juz wszystkich metod -ILIKE ILKE ~* naturalnie uppercasowalem wszystko. Jakas mina. Daj znac czy podolales. Jak wymysle to tez napisze pozdrawiam M Btw. Witam wszystkich. Jakis czas juz czytam ale dzisiaj mam debiucik;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:38 |