![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem, jak zrobić żeby nie było to tak mało wydajne, jak jest teraz, czyli każdy "obrót" pętli to nowe zapytanie; kolumne czyistniejezdjecie odczytuje z tabeli uzytkownicy gdzie struktura wyglada tak login|haslo|czyistniejezdjecie|ostatnielogowanie z kolei kolumne zapraszajacy albo zaproszony, w zależności od tego który użytkownik zaprosi którego, nie zmienia to faktu że są znajomymi, odczytuje z tabeli friends Wnioskuje na podstawie wcześniejszych wypowiedzi użytkowników, że najlepszym sposobem, będzie połączenie tych tabel, tylko tutaj mam problem, bo w tym przykładzie zapytanie jest dosyć złożone. Pozdrawiam Ten post edytował Ayrox 3.07.2008, 17:48:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy te kolumny chciałeś złączyć ale zobacz tak
Ten post edytował kefirek 3.07.2008, 18:01:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kefirku, byłbym Ci wdzięczny jakbyś mi napisał, co oznaczają poszególne te literki: t, u itd, bo trochę tego nie rozumiem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te literki to aliasy stasuje się zazwyczaj przy złączaniu tabel w celu ich odróżnienia możesz tam wpisać jakie chcesz litery np. a itp. Tylko musisz pamiętać ze t.*, to odnosi się do pierwszej tabeli a u.* do drugiej dlatego przy kolumnach z drugiej tabeli masz np. u.zaproszony bo pochodzi z drugiej tabeli
W skrócie po to są te litery by odróżnić tabele lub kolumny przy złączeniach Ten post edytował kefirek 3.07.2008, 18:08:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:27 |