![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam np. tabele user, w niej pole login, chciałbym zrobić coś w rodzaju listy konkatków... Przykładowo mój ID to 10, zapisuje do tabeli user, w polu lista swój ID + ID innej osoby np. 15,30,50,28. Nie opłacalne jest dodawanie nowych rekordów i powtarzanie moje ID w takiej formie
Przy dużej liczbie jest to nieopłacalne, dlatego wydaje mi się bardziej optymalne zapisywanie danych po , lub ; tylko jak zapisywać/odczytywać dane w takiej formie
Jak nazywa sie taka operacja? Ten post edytował !*! 3.07.2008, 17:16:03 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak nazywa sie taka operacja? "Chrzanienie struktury bazy danych" Takie coś nadaje się jedynie do pobierania wszystkich znajomych użytkownika. Za to niewydajne i trudne w napisaniu będzie: - sprawdzanie czy 123 jest znajomym użytkownika - dodawanie/usuwanie znajomych Pozostań przy pierwszym rozwiązaniu i poczytaj trochę o indeksach. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Taka operacja nazywa się brakiem znajomości podstaw projektowania baz danych. W jaki sposób wyciągniesz loginy wszystkich znajomych danego ludka? Powodzenia. Pomysł z dodatkową tabelą jest jedyny i słuszny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kicok - "Chrzanienie struktury bazy danych" - fachowe określenie
![]() Czyli zostać przy takim wpisywaniu: Kod ID LISTA 10 15 10 30 10 50 10 28 25 120 25 23 66 10 tylko że z indeksowaniem? Heh myślałem że przy kilku tysiącach użytkowników, zrobi się z tego kilka milionów kontaktów i to spowolni ich wyszukiwanie. Ten post edytował !*! 3.07.2008, 19:07:24 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
-sebul- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mógłbyś ktoś podać lub nakierować gdzie można szukać jak wykonać zapytanie, aby wyświetliło wszytkie dane z jakiejś konkretnej tabeli i kolumny, ale wszystko w jednej kolumnie po przecinku? Tak dla jasności, chodzi o zapytanie select (DML).
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
SELECT oraz GROUP_CONCAT
|
|
|
![]() ![]() |