![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Chciałbym wykonać funkcję której argumentami są elementy tablicy.
Wiem, że mogę podać 1 parametr który jest tablicą, ale nie o to mi chodzi. Zapewne odpowiedź jest bardzo prosta, ale nie mogłem na nią wpaść od rana ;D Do czego mi to? Ucze się pisać obiektowo i tworze taki mały framework. Problem jest taki że nie wiem ile zostanie dodanych argumentów w tablicy, a pętla nie bardzo tu pasuje. Dodatkowo nie chcę używać func_get_args() lub &. Wiem, że jest to rozwiązane np w frameworku CodeIgniter (parametry akcji w kontrolerach) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz zrobic tak ze w tablicy masz argumenty, tworzysz sobie funkcje np
a potem petle
Wiem że tak można. Problem jest taki że wywoła to funkcję tyle razy ile jest argumentów, a tego bym nie chciał. Chce po prostu wywołać raz funkcję z parametrami z tablicy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
hmm ale chyba nie ma roznicy czy wywolasz funkcje z kilkoma argumentami od wywolania kilku funkcji z jednym argumentem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Chciałbym wykonać funkcję której argumentami są elementy tablicy.
Wiem, że mogę podać 1 parametr który jest tablicą, ale nie o to mi chodzi. Zapewne odpowiedź jest bardzo prosta, ale nie mogłem na nią wpaść od rana ;D
Ten post edytował mls 2.07.2008, 23:59:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. O to mi chodziło. O funkcję call_user_func_array(). Dziwne, że jej w manualu nie znalazłem... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:50 |