![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem ....
Zaznaczam ze jestem poczatkujacym programista w php ![]() Chce zrobic zeby w jednym pliku "index.php" byly np. 3 strony (w 3 funkcjach) i aby po kliknieciu na link "http://..../index.php" otwarla sie strona glowna, w tym przypadku funkcja "ofirmie", a po kliknieciu na link "http://..../index.php?op=kontakt" wyswietlona zostala zawartosc funkcji "kontakt". Jak mam sie za to zabrac ![]() Co zmienic w ponizszym kodzie, ktory nie dziala ![]() ![]() Prosze pomozcie. Pozdrawiam Sebastian <? if(!isset($op)) { $op = "ofirmie"; } function ofirmie() { echo "<html> ... </html>"; } function kontakt() { echo "<html> ... </html>"; } function cennik() { echo "<html> ... </html>"; } switch($op) { case "kontakt": kontakt(); break; case "cennik": cennik(); break; default: ofirmie(); break; } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja porponuję tak:
Kod <?
$op = $_GET['op']; if((!$op)||($op == "ofirmie")){ echo "strona o firmie"; } else if($op == "cennik"){ echo "cennik"; } else if($op == "kontakt"){ echo "kontakt"; } ?> Koniecznie muszą być funkcje :?: :?: :?: -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak:
Kod <?
$op = $_GET['op']; if($op == "kontakt") { include('kontakt.txt'); } elseif($op == "cennik") { include('cennik.txt'); } else { include('ofirmie.txt'); } ?> Zgubilem jeden znak ' w includ'zie. -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musi byc na funkcjach ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja tak:
Kod <? $op = $_GET['op']; if($op == "kontakt") { include('kontakt.txt'); } elseif($op == "cennik") { include('cennik.txt'); } else { include('ofirmie.txt'); } ?> I w tym miejscu się z tobą zgodzę :!: :!: :!: -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2002 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak:
Kod if (isset($op)) {
include("pages/$op.inc.php"); } else { include('pages/main.inc.php'); } -------------------- Inni dążą do doskonałości, ja nie muszę ;)
|
|
|
![]()
|
|
On napisał, że jest początkujący, więc Twój przykład może już namieszać mu w głowie...
-------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby namieszać jeszcze bardziej to ja bym zrobił to tak:
Kod function ofirmie() Oczywiście funkcje można przenieść do osobnych plików i includować je wywołując przed $funkcja(); { ... } function kontakt() { ... } function cennik() { ... } $strony=array('ofirmie','kontakt','cennik'); if (in_array($_GET['op'],$strony)) {$funkcja=$_GET['op'];} else {$funkcja='ofirmie';}; $funkcja(); Kod include($funkcja.'.inc')
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Spoko KaMeLeOn, ja bardzo szybko sie ucze
![]() Kazdy sposob sie przyda ... Jeszcze raz dzieki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 22:01 |