![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Robiłam ostatnio w jednym z moich skryptów robiłam kalendarium w postaci kartki z kalendarza z zaznaczonymi wydarzeniami. Postanowiłam zrobić z tego tutorial. Chciałabym, żebyście napisali co myślicie na jego temat i czy coś należałoby poprawić (zagmatwane, niejasne sformułowania, skróty myślowe, mało maślane itp).
Ten post edytował JoShiMa 2.07.2008, 10:21:53 -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Tresci oceniac nie będę - brak czasu, ale wytkne ci pare bledow
- _GET['miesiac'] - hmmm, kod nie ma prawa dzialac - pozatym skoro bierzesz cos z url i to cos ma byc liczba, to rob jeszcze rzutowanie (int), szczegolnie gdy to idzie do bazy - "tekst" - uczmy ludzi pisac dobrze 'tekst' - jak nie ma zmiennych to nie uzywajmy "" - "SELECT ID,data FROM tabela_wydarzenia WHERE data BETWEEN '".$od."' ... skoro juz uzywam "" to korzystajmy z jego dobrodziejstw: "SELECT ID,data FROM tabela_wydarzenia WHERE data BETWEEN '$od'.... - $szablon->assign('kalendarz', $dane); - $dane to dosc spora tablica. warto wiec przekazac ją przez referencje: $szablon->assign_by_ref('kalendarz', $dane); - aplikacja na stronie co dalas nie dziala. Gdy klikam na kolejny miesiac/rok to dostaje 404 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
- _GET['miesiac'] - hmmm, kod nie ma prawa dzialac Upssss. Masz rację - pozatym skoro bierzesz cos z url i to cos ma byc liczba, to rob jeszcze rzutowanie (int), szczegolnie gdy to idzie do bazy Poza elegancją jakie to ma znaczenie? - "tekst" - uczmy ludzi pisac dobrze 'tekst' - jak nie ma zmiennych to nie uzywajmy "" Rozumiem, że to tez elegancja? - "SELECT ID,data FROM tabela_wydarzenia WHERE data BETWEEN '".$od."' ... skoro juz uzywam "" to korzystajmy z jego dobrodziejstw: "SELECT ID,data FROM tabela_wydarzenia WHERE data BETWEEN '$od'.... Słusznie. Przerabiałam ten kod z bardziej skomplikowanego, gdzie tak się nie dało. - $szablon->assign('kalendarz', $dane); - $dane to dosc spora tablica. warto wiec przekazac ją przez referencje: $szablon->assign_by_ref('kalendarz', $dane); Zainteresuję sie tym - aplikacja na stronie co dalas nie dziala. Gdy klikam na kolejny miesiac/rok to dostaje 404 Dziwne, bo mi działa -------------------- |
|
|
|
|
|
Cytat Cytat(nospor @ 2.07.2008, 11:34:06 ) No raczej kwestie bezpieczenstwa. Danych wogole nie filtrujesz.- pozatym skoro bierzesz cos z url i to cos ma byc liczba, to rob jeszcze rzutowanie (int), szczegolnie gdy to idzie do bazy Poza elegancją jakie to ma znaczenie? Cytat Cytat(nospor @ 2.07.2008, 11:34:06 ) Nie. "" wykonuje sie dluzej, gdyz php szuka w nim zmiennych. W ' ' php nie szuka zmiennych i nie stara sie ich parsowac- "tekst" - uczmy ludzi pisac dobrze 'tekst' - jak nie ma zmiennych to nie uzywajmy "" Rozumiem, że to tez elegancja? Cytat - aplikacja na stronie co dalas nie dziala. Gdy klikam na kolejny miesiac/rok to dostaje 404 Mow szybko co zmienilas Dziwne, bo mi działa Napiszesz mi jaki link dostajesz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
|
|
No raczej kwestie bezpieczenstwa. Danych wogole nie filtrujesz. Pokazałam schemat skryptu, gdybym chciała rozwodzić sie nad wszystkimi aspektami wyszłaby mi książka Mow szybko co zmienilas Nic, widocznie natrafiłeś na czkawkę serwera -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Pokazałam schemat skryptu Ale musisz brać pod uwagę, że skorzystają z tego tutoriala i najwięksi laicy. Wzmianka o podstawowych metodach zabezpieczania powinna się znaleźć Sam opis wszystkiego jest moim zdaniem jasny i przejrzysty. |
|
|
|
|
|
Cytat Pokazałam schemat skryptu, gdybym chciała rozwodzić sie nad wszystkimi aspektami wyszłaby mi książka Może kiedyś napisze i o kwestiach bezpieczeństwa Ale tu chodzilo o glupie (int) nic wiecej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Nospor miałeś rację, jest 404. Później odświeżyłem i PHPSESSID się nie wkradł no i zadziałało. :]
Cytat [404] File Not Found : Plik nie istnieje
Podany w zapytaniu URL /index09.php&?PHPSESSID=06da2126fc889494ae7a3ba6325d7e8d nie został odnaleziony na tym serwerze. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Ale tu chodzilo o glupie (int) nic wiecej No masz rację. Kwestią bezpieczeństwa też się zajmę Nospor miałeś rację, jest 404. Później odświeżyłem i PHPSESSID się nie wkradł no i zadziałało. :] Dzięki za info. Nigdy mi się to nie przytrafiło, będę musiała przyjrzeć się co nie tak jeszcze jest w tym skrypcie (jak widać jest jeszcze w budowie -------------------- |
|
|
|
|
|
ojojoj, znalazlem jeszcze jednego bobola. Dziewczyna z takim doswiadczeniem na forum a takie bledy... wstyd, poprostu wstyd...
Cytat obsłużć ps: szukaj w ostatnim zdaniu artykułu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
|
|
A tak sprawdzałam. Dziwne, że moduł do sprawdzania pisowni mi tego nie pokazał. -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja bym od razu uczył (nie dosłownie, tylko z przykładowych kodów) przejrzystego pisania kodu.
W tej chwili jest:
nie lepiej:
Ten post edytował radex_p 2.07.2008, 20:09:11 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
[quote name='radex_p' date='2.07.2008, 21:08:30 ' post='488919']
Ja bym od razu uczył (nie dosłownie, tylko z przykładowych kodów) przejrzystego pisania kodu. Jeśli chodzi Ci o rozstrzelenie tekstu to wcale nie uważam, że to jest bardziej przejrzyste. Programuję w kilku językach (nie tylko "sieciowych") i dla mnie zawsze czytelniejszy był kod zwarty z małą ilością odstępów, pustych wierszy i wierszy zawierających wyłącznie klamry. Cenię sobie przy tym edytory prawidłowo i w sposób konfigurowalny kolorujący składnię. Dlatego nie uważam, by był sens uczenia takiego czy innego sposobu zapisu. To jest sprawa indywidualna i każdy wie lepiej jaki kod mu się lepiej czyta i pisze. Ten post edytował JoShiMa 3.07.2008, 08:20:45 -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Cytat Dlatego nie uważam, by był sens uczenia takiego czy innego sposobu zapisu. To jest sprawa indywidualna i każdy wie lepiej jaki kod mu się lepiej czyta i pisze. Problem wtedy, gdy pracuje się zespołowo, nie każdemu w zespole może podobać się Twój sposób zapisu. Dlatego stosuje się odpowiednie notacje w programowaniu. W sam tutorial nie wczytywałem się za bardzo, ale wygląda że jest dobrze napisany (pomijając błędy, które powytykał nospor PS. Przypadkiem w smartach nie ma konstrukcji, które umożliwiają wyświetlenie listy miesięcy/dni/lat w select'cie? : > może warto by było użyc tego -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
|
|
|
|
|
Przypadkiem w smartach nie ma konstrukcji, które umożliwiają wyświetlenie listy miesięcy/dni/lat w select'cie? : > może warto by było użyc tego Może są, ale nie bardzo widzę ich zastosowanie w tym skrypcie. Poza tym ja też się jeszcze uczę i jak napisałam w opisie bloga "Ten blog ma służyć mi, jako podręczny notatnik, ale w zamyśle ma być również narzędziem, które pozwoli mi dzielić się z innymi nabytą wiedzą." Co do pracy zespołowej to trochę inna sprawa. Ja pracuję zespołowo ale już na takim etapie, że każdy w zespole robi własny niezależny pakiet i nikt nikomu w kodzie nie grzebie Ten post edytował JoShiMa 3.07.2008, 09:01:12 -------------------- |
|
|
|
|
|
@JoShiMa nie zwracaj uwagi na tych "sztywniakow". Zazdrosni są ze ja wylapalem tyle "powaznych" bledow a oni nic nie znaleźli, to teraz czepiają sie jakis standardow pisania ot i wszystko
Tak jak ty pisalas to tez jest standard, a ze oni go nie znają to ich niewiedza i tyle a juz tak calkiem poważnie: W artykulach tego typu takie rzeczy jak nawias { w lini tej samej czy linie nizej to juz naprawde bez znaczenia. Standardy pisania też ważna rzecz, ale nie popadajmy w paranoje. Standardów jest kilka i to ze ktoś pisze w innym niż my to nie znaczy ze jest niedobry edit down: oj, to był taki zart, specjalnie wziąłem w cudzyslowia tych "sztywniakow" i dalem na koncu przymruzenie oka Tak czy siak nie mialem zamiaru nikogo obrazac a jesli ktos jednak sie poczuł urazony do najmocniej przepraszam -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
@JoShiMa nie zwracaj uwagi na tych "sztywniakow". Zazdrosni są ze ja wylapalem tyle "powaznych" bledow a oni nic nie znaleźli, to teraz czepiają sie jakis standardow pisania ot i wszystko Yyyy.... Sztywniaków? -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:29 |