![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Gdańsk / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zamierzam zrobić taką prostą mapę ![]() Czy zamiast "RECT" "POLY" "CIRCLE" mogę dać np. rysunek jakiś ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki rysunek? Chodzi Ci o bardziej zaawansowany kształt, tak? Do tego służy nic innego jak poly. Po prostu musisz sobie obliczyć wszystkie wierzchołki kształtu, jaki chcesz osiągnąć i wpisać go w to poly.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Gdańsk / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To też
![]() Jak klikniesz na tą muchę to przechodzi do strony strona1.html Czyli kod mógł by wyglądać tak:
Czy można coś takiego zrobić, że zamiast circle wstawić img. Ale wiem jak to zrobić inaczej ![]() Mogę to zrobić za pomocą coords dla img. Wstawię kwadrat np. na 10,10,20,20 i na to nałożę np. img tą muchę na te same współrzędne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak nie można. Faktycznie możesz muchę co najwyżej nałożyć na ten obrazek, ale możesz ją wtedy po prostu zrobić linkiem i nie musisz obliczać współrzędnych, mucha przykryje bowiem mapę i obszar klikalny.
Wkomponowanie muchy w obrazek mapy za pomocą jakiegoś programu graficznego i zwykłe obliczenie jej współrzędnych nie wchodzi w rachubę? |
|
|
![]()
|
|
Można zrobić tak jak mówisz, że na tle będzie mucha itp. Tylko, że ja bym chciał to użyć do gry. Tam będzie jeszcze sprawdzał czy gracz posiada dany budynek np. stajnie. Jeśli posiada to ma pokazać się stajnia, a jeśli nie posiada to taki młotek. Jeśli zrobię to w tle to będę musiał kilka takich robić, żeby mi sprawdzał czy jest stajnia, zamek itd. Zbyt dużo będę musiał robić. Liczmy, że mam 10budynków. To wyjdzie jakieś 100 obrazków tła ;/ Ja chcę zrobić, żeby mi to nakładało
![]() ![]() Np. mapa ma 500x500px. Podzielę ją na 10 i będę miał 10x10 fragmentów po 50px. Mogę także zrobić to za pomocą tabeli tylko, że jest jednak więcej roboty ;/ A tak za pomocą <map> jest to proste do zrobienia tylko, że nie można zrobić tak <area img src="mucha1.jpg"> Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:35 |