![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, odczytując tekst z bazy danych używam do formatowania tekstu funkcji nl2br(). Czyli każdy enter zamienia mi w <br />. Jednak zauważyłem że inaczej widać tekst pod FF i inaczej pod IE, mianowicie pod FF mam linijkę wolną (przerwa), natomiast pod IE jest tekst pod tekstem, bez linijki wolnej. Jak mogę sprawić, aby pod FF i IE tekst był wyświetlany jednakowo?
-------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem do końca pewny czy to pomoże ale spróbuj CSS
Kod selektor { line-height: odstęp }
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już prędzej inne rozwiązanie:
Odczytując tekst z bazy pewnie umieszczasz go w jakimś kontenerze. Nadajesz pewnie temu kontenerowi klasę bądź identyfikator. Więc na przykład może wyglądać to tak: Kod .klasa_kontenera br {margin-bottom: 10px;} Line-height również można, ale dedykowanym rozwiązaniem do odstępów jest margin. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie problem w tym że nigdy odkąd się uczę PHP nie umieszczałem tekstu w klasie.
Tekst z danego rekordu bazy poprostu odczytuję w ten sposób: Kod <div class='news_content'>$wykonajnews[2]</div> a to jest wycinek z pliku style.css: Kod div.news_content { font-size: 12px; margin-bottom: 10px margin-left: 12px; font-family: Tahoma; color: #000000; display: block; text-align: justify; letter-spacing: 1px; } Czy z moimi skromnymi umiejętnościamy mogę to jakoś zmodyfikować, aby IE formatował tekst jak FF?. Nie bardzo zagłębiałem sie w temat klas... -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod div.news_content br {margin-bottom: 10px;} To nie daje spodziewanego rezultatu?
|
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo wiem jak tego użyć, tzn gdzie się do podanego przez Ciebie kodu odwołać, gdzie wstawić?
|
|
|
![]()
|
|
Najlepiej pod ten kawałek, który określiłeś jako wycinek z pliku css.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nic się nie zmieniło.
|
|
|
![]()
|
|
Możesz wkleić źródło strony (to źródło, które pojawia Ci się pod pokaż źródło w przeglądarce) i arkusz stylów?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:48 |