![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 2 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam baze w ktorej id zapisuje jako PRIMARY KEY zeby bylo unikalne - i tu pojawia sie problem, otoz chce stworzyc drugi server i musi byc to samo id, ale rozni sie tylko zmienna sid 0/1. czy jest mozliwosc zrobienia primary keya ktory dziala na 2 pola? ze jezeli id 5 i sid 0 to ma blokowac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Primary key na dwa pola, jasne, nei wiem czego uzywasz do bazki ale po prostu dodajesz 2ga kolumne przy definicji klucza.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 2 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze mnie zrozumiales, ale chodzi mi o to ze mam primary keya na id a chce dorobic zmienna sid i program laduje i zapisuje ta zmienna sid 0/1 i nie moze zapisac zapytania o tym samym id tylko sid innym
chodzi o takie cos: INSERT INTO x (id, sid) VALUES (5, 0); << wszystko ok INSERT INTO x (id, sid) VALUES (5, 1); << primary key blokuje, a nie powinien @edit przy tworzeniu bazy dodaje takie cos PRIMARY KEY (`id`) Ten post edytował dragonsokol 30.06.2008, 20:46:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
chodzi o takie cos: INSERT INTO x (id, sid) VALUES (5, 0); << wszystko ok INSERT INTO x (id, sid) VALUES (5, 1); << primary key blokuje, a nie powinien @edit przy tworzeniu bazy dodaje takie cos PRIMARY KEY (`id`) Nadałeś klucz główny (czyli i unikalny) tylko na kolumnę id. Zauważ, że id=5 już istnieje podczas wykonania drugiego zapytania. Aby osiągnąć to co chcesz (czyli aby para id + sid była kluczem głównym) zmień definicję klucza głównego na:
To powinno pomóc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:08 |