![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Panowie potrzebuje POMOCY ! Studiuje Turyst. i rekreacje, i zostal do zaliczenia mi ostatni przedmiot informa. Czy bylibyscie na tyle mili, aby pomoc mi rozwiazac zadanie, bo do mnie to jest czarna magia ![]() Ogólne założenia projektu Nazwa bazy danych „BazaprojektPiMa” Zbuduj bazę danych zawierającą co najmniej następujące tabele z danymi. Stosuj dokładnie wskazane nazewnictwo pól. Projektując tabele zadbaj o ograniczenie możliwości wprowadzania danych niedopuszczalnych za pomocą masek wprowadzania i reguł sprawdzania poprawności. Przykładowo nazwiska powinny być wprowadzane jedynie dużymi literami natomiast imiona w taki sposób, aby pierwsza litera była wielka pozostałe małe. Nie przewidujemy imion dwuczłonowych. Pola powinny mieć długości optymalnie dobrane, aby nie przechowywały nadmiaru pustych miejsc. Dla wpłat i wynagrodzenia użyj formatu walutowego „zł”. Pola identyfikator klienta, imprezy i pracownika ma składać się z pięciu lub czterech znaków np.: ID010 z regułą poprawności stanowiącą, że: „Identyfikator musi rozpoczynać się od ID”. Polom tym nadajemy klucz podstawowy. Dalsza czesc w pliku. http://prusball.wrzuta.pl/pliki/cX2uDHKQ1z/ Dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stosujesz strtoupper by zamienić ciąg na duże litery oraz ucfirst by zamienić pierwszą liter nazwiska na dużą czyli mniej wiecej tak by to wyglądało
Co do wynagrodzenie to dane najlepiej wprowadzac do bazy tak
Tabela pierwsza wyglądała by tak create table KlientPiMa ( IdKlienta int(5) unsigned NOT NULL auto_increment primary key, Nazwisko varchar(30) NOT NULL Imię varchar(30) NOT NULL StatusKlienta varchar(30) NOT NULL Kod float (6,2) NOT NULL Miejscowość varchar(50) NOT NULL Ulica varchar(50) NOT NULL NazwaImprezy int(10) unsigned NOT NULL ); Z resztą zdania robisz podobnie nic trudnego tam nie ma Ten post edytował kefirek 30.06.2008, 13:22:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do pierwszej czesci Dziekuje bardzo
![]() A czy 2 i 3 bedzie to wygladac tak ? P.S. prosze o wyrozumialosc, bo jestem kompletnie zielony ;/ Tabela 2 create table ImprezaPiMa ( IdImprezy int(5) unsigned NOT NULL auto_increment primary key, NazwaImprezy varchar(30) NOT NULL RodzajImprezy varchar(30) NOT NULL Data imprezy varchar(30) NOT NULL IloscMiejsc (6,2) NOT NULL Lokalizacja varchar(50) NOT NULL Cena varchar(50) NOT NULL NazwaImprezy int(10) unsigned NOT NULL ); Tabela 3 create table PracownikPiMa ( IdPracownika int(5) unsigned NOT NULL auto_increment primary key, Nazwisko varchar(30) NOT NULL Imię varchar(30) NOT NULL DataUrodzenia varchar(30) NOT NULL NIP (6,2) NOT NULL NrDowoduOsbistego varchar(50) NOT NULL Uprawnienia varchar(50) NOT NULL Wynagrodzenie int(10) unsigned NOT NULL ); Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 17:30 |