![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki moze blachy problem ale nie moge go rozwiazac.
Mam 2 tabele - clients i serwis. Daje SELECT * FROM `clients` ORDER BY `costam` - i tu problemu nie mam. Ale po tym zapytaniu pokazuje tabele, jedna z jej kolumnt jest liczba napraw. Uzyskuje ja wydajac zapytnie SELECT * FROM `serwis` WHERE `client_id` = '1' i nastpnie to licze. Teraz czy jest mozliwosc posortowanie wynikow po ilosci napraw? Nie mam pojecia jak to zrobic jesli mam 2 tabele ![]() Z gory dziekuje za pomoc. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 7 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: Gdzieś na dysku twardym. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy nie lepiej by było dodać do tabeli 1, kolumny o nazwie powiedzmy 'ilosc_napraw' - tam zapisywać aktualna ilość i według tego sortować ?
Znacznie odciążyło by to bazę danych. Co do pytania, da się to zrobić ... myślę, że coś w ten deseń: Dajesz ($result) SELECT * FROM `clients` ORDER BY `costam`
Teraz sortujesz tablicę $baza według 'ilosc'. Jednak polecam utworzenie kolumny ilosc_napraw w 1 tabeli ![]() Ten post edytował Qleer 29.06.2008, 22:00:36 -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mieszacie i mieszacie zamiast zrobić ładne zapytanie
![]()
Ten post edytował krowal 30.06.2008, 10:09:14 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:02 |