![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na serwisie nasza-klasa jak ktoś ma znajomych np 300, to jak wchodzę w jego znajomych to widzę
np. Użytkownik1 z Wrocławia Użytkownik2 z Poznania Użytkownik3 z Koszalina itd itd Teraz moje pytanie czy przy odczytywaniu z tabeli znajomi znajomych w skrypcie dodatkowo jest zapytanie do kazdego uzytkownika do tabeli uzytkownicy gdzie sa podane nazwy miejscowosci? Chyba raczej nie sa w tabeli znajomi przetrzymywane dane zamieszkania znajomych, gdyz wtedy jakby ktos zmienil swoje miejsce zamieszkania to byloby malo wydajne. Jakie rozwiązanie jest najbardziej wydajne? Mam np 300 znajomych odczytuje ich z tabeli znajomi i do każdego znajomego w pętli zapytanie do tabeli uzytkownicy o miejscowosc zamieszkania? Jakby nie bylo to ok 300 zapytań? Czy takie rozwiazanie jest jedynym mozliwym? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko to jest jednym zapytaniem
![]()
Wykonanie oddzielnego zapytania każdego znajomego zapchało by im serwer przez zapchanie bazy :/. Na szczęście są złączenia ![]() Ten post edytował piotrekkr 29.06.2008, 14:01:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tylko kurcze nie wiem jak zrobić to w moim przypadku ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 30.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chyba raczej nie sa w tabeli znajomi przetrzymywane dane zamieszkania znajomych, gdyz wtedy jakby ktos zmienil swoje miejsce zamieszkania to byloby malo wydajne. Tak, ale wiesz, jedna duża operacja, a potem ciągle masz wyświetlanie praktycznie w czasie stałym ;] wcale nie takie najgorsze wyjście, w końcu rzeczy najczęściej używane powinny być jak najszybsze, a LEFT JOIN wcale szybkie nie jest ;d a poza tym można nawet umożliwić zmianę miasta tylko raz na dzień (i tak większość użytkowników ma jedną miejscowość przez całe życie ![]() -------------------- ?>
|
|
|
![]()
|
|
W sumie też masz rację, ale jak np. już tu chodzi o np. jakieś często zmieniane informacje? to co wtedy?
![]() jak to dla mojego skryptu by wygląało to łączenie tabel? chodzi mi już teraz o rozwiązanie w postaci pomocy jak "połączyć" te tabelę |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby połączyć ze sobą ludzi w znajomych możesz np stworzyć tabelę ze znjomymi o polach
Kod sender_id //id wysyłającego zaproszenie recipient_id //id do kogo wysłane zostało zaproszenie accepted //czy zostało zaakceptowane zaproszenie W ten sposób możesz połączyć ludzi w znajomych. I teraz jak chcesz pobrać znajomych uzytkownika to pobierasz:
accepted=1 znaczy że zaproszenie zaakceptowane i tym samymym są znajomymi ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:30 |