![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zapytać jak to jest z prawami autorskimi na informacje które są zamieszczane w RSS. Dla przykładu strona pobiera informacje z RSS z innej strony i wkleja na własną stronę, Znalazłem taka stronę LINK czy takie wykorzystanie jest zgodne z prawami? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zależności od licencji strony. Napisz maila do tych kolesi i zapytaj.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, jest to zgodne z prawem i nie musisz do nikogo pisac.
Jesli strona udostepnia kanaly RSS, automatycznie zezwala na umieszczanie ich na innych stronach w postaci artykulow/linkow etc. Dodatkowo kazdy libk jest linkowany do strony dostawcy kanalu RSS wiec nie ma mowy o lamaniu praw autorskich. -no chyba, ze jakis cwaniak podpisze takie cos jako : "Nasze artykuly" -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trucksweb - A gdzie to wyczytałeś? Na 100% niczego nie powiem, ale wydaje mi się, że jeśli kolesie wlepią tam jakiegoś "kopyrajta" to nie można swobodnie kopiować tych tekstów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, na logikę po to są rssy, ale copyright może wszystko zmienić. Teoretycznie RSS'y są do czytania, a nie wyświetlania, więc najlepiej będzie wysłać email do autora serwisu, który na 99% nie zgodzi się na ich wyświetlanie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Żadna różnica czy udostępnia w html, czy xhtml'u czy rss (de fakto ostanie 2 są xml'em), prawa autorskie należą do autora tekstu i jeżeli nie wyraził zgody na ich umieszczanie gdzie indziej, nie można tego robić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Otrzymałem taka odpowiedz
Ideą RSS jest aby udostępniać dane "za darmo" w ramach promocji serwisu. Przeszukałem większość regulaminów serwisów i nie znalazłem żadnego zapisu zabraniającego publikowanie danych na łamach portali komercyjnych. Ponadto publikacja RSS jest tylko i wyłącznie z pożytkiem dla portalu zewnętrznego gdyż nie dość, ze wzmacniana jest takim linkiem pozycja ich serwisu w google to ponadto jest on bezpośrednio odwiedzany. Więc jak to jest?? Ten post edytował Piotrwusek 1.07.2008, 16:11:12 |
|
|
![]()
|
|
Napisz maila. Wtedy będziesz miał 100% pewność, że oni pozwalają na publikację swojego RSS-a na Twojej stronie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Napisałem
i otrzymałem odpowiedz moze Pan zamieszczac nasze kanaly RSS |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:17 |