![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam pytanko - robie panel administracyjny - admin ma możliwość sie zalogowania i dostęp do określonych części serwisu i mam to zrobione tak:
Czy jest to bezpieczne ? - czy zapytanie do bazy dobrze zrobiłem ? czy można jakoś inaczej to zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli oczysc() działa jak mysql_real_escape_string() i uwzględnia czy na serwerze jest włączone/wyłączone magic quotes to samo zapytanie do bazy wygląda dla mnie na bezpieczne. Co do sesji, jeżeli używasz standardowych mechanizmów PHP do przechowywania sesji, to musisz pomyśleć o zabezpieczeniu się przed session fixation oraz w przypadku współdzielonego serwera o zmianie ścieżki przechowywania sesji. W przypadku przechowywania w bazie danych pamiętaj o session poisoning.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko się doczytać bo kod jest straszny (pomieszanie stylów, brak dbałości o taby, zero odstępów między operatorami), ale jeśli oszysc() jest zabezpieczeniem przeciwko SQL Injection to chyba jest ok.
Ale jedna wskazówka dotycząca składni - dałeś Kod session_is_registered(session_odczyt_praw) Poprawnie powinno być: Kod session_is_registered('session_odczyt_praw') PS. Co to jest $dupe_admin ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe oj mam ciekawsze nazwy w kodzie
![]() 1 - logowanko -> ustawienie sesji Administracyjnej - i porównywanie jej z algorytmem z bazy danych [wczesniej pobranym] 2 - po logowanku ustawiane są sesje dostępowe - te co widać wiec chyba bezpiecznie ![]() aha a jak sie ma sprawa jeśli mam plik xml - a w tym pliku pewne zmienne - robie to tak ze na kilku panelach zaczytuje xml-ka i ustawiam sesje z tych zmiennych - teraz czy ktoś może mi tego xml-ka zmienic ? jakie chmod musze na niego dac zeby nie mozna bylo go edytować ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:01 |