![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie pytanko... niedawno skończyłem swoją pierwsza stronę w php oparta o mysql i korzystałem z dostępnej klasy templatowej w moim kursie php.
i do łączenia się z bazą używałem
no ale myślę że ta klasa do łączenia się z bazą to mniej ważna rzecz.... I teraz mam pytanie co do dzisiejszych standardów tworzenia stron w php. Jakie one są? (Pewnie jest ich wiele, ale taki najpopularniejszy?) . Czy korzysta się z "pluginu" SMARTY ( http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Smarty ) które się doinstalowuje do PHP - i czy są one zainstalowane na większości serwerów ? A do łączenia się z bazą np. bilboteki PDO ( http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO ). Chciałbym wiedzieć jak to się dzisiaj robi ![]() Ten post edytował vir_e 28.06.2008, 17:02:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do łączenia się z bazą używasz parsera szablonów?
![]() Zainteresuj się jakimś frameworkiem, zajrzyj na ten temat: Temat: Wybor Frameworka -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No widać, że kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz.
Smarty i PDO to nie są żadne pluginy PHP, to tylko biblioteki napisane w PHP. Nie trzeba niczego w serwerze doinstalowywać. Po prostu musisz dołączyć do skryptu tą bibliotekę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 7 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: Gdzieś na dysku twardym. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie czy dołączenia z bazą używasz klasy szablonów ?
![]() Ja osobiście polecam Smarty + własne klasy bez żadnych frameworków. Dlaczego bez ? I tak nie ma uniwersalnego, a co własne to jednak pewniejsze. Sam tak piszę i myślę, że kod który dzięki temu tworze jest przejrzysty i przede wszystkim szybki i bezpieczny ![]() Pozdrawiam -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie czy dołączenia z bazą używasz klasy szablonów ? ![]() Oj nie czepiajcie się człowieka. Przecież widać, że przypadkowo wkleił dwa razy to samo Cytat Ja osobiście polecam Smarty + własne klasy bez żadnych frameworków. Dlaczego bez ? I tak nie ma uniwersalnego, a co własne to jednak pewniejsze. Sam tak piszę i myślę, że kod który dzięki temu tworze jest przejrzysty i przede wszystkim szybki i bezpieczny ![]() No Smarty do szybkich nie należy. A używając frameworka masz pewność, że wszystko jest zadbane (i bezpieczne). Tak więc to kwestia upodobania, czy używamy frameworka, czy nie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 7 Dołączył: 6.06.2008 Skąd: Gdzieś na dysku twardym. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No Smarty do szybkich nie należy. A używając frameworka masz pewność, że wszystko jest zadbane (i bezpieczne). Tak więc to kwestia upodobania, czy używamy frameworka, czy nie. Co do Smarty niestety masz całkowitą rację ... jednak jego prostota mnie urzekła i powaliła z nóg ![]() Co do frameworka może jest zadbane i bezpieczne, jednak jeżeli piszę własny kod też odczuwam takie wrażenie ![]() Pozdrawiam. -------------------- zmoderowano
|
|
|
![]()
|
|
wiesz... napisanie własnego, prostego systemu szablonu mi zajęło pół godziny. Nie czuję potrzeby użycia ociężałego Smarty.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do łączenia uzywam tego:
zle mi sie skopiowalo ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robi się w zależności od narzuconych wymagań, czasu itp. Na pewno warto zainteresować się http://framework.zend.com/ . Jako widok co kto lubi. Smarty nie doinstalowuje się jako plugin.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 14:57 |