Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL] OOP - Prawda
-Lervgt-
post 27.06.2008, 19:28:54
Post #1

Goście

Mam pytanie. Niektórzy twierdzą że programowanie obiektowe w php jest mniej wydajniejsze niż strukturalnie. Pytam bo mam zamiar się go nauczyć. Strukturalne mam bardzo dobrze opanowane jakby co. Czy to jest w ogóle prawdą że OOP jest mniej wydajniejsze niż strukturalne. OOP ma na pewno przejrzyściej wyglądający kod, ale jak jest z wydajnością? . Jeśli by nie było wydajne to chyba np. IPB nie byłoby pisane obiektowo. Co o tym myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
qba10
post 27.06.2008, 19:35:17
Post #2

Grupa: Zarejestrowani
Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim)

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Też kiedyś o tym gdzieś słyszałem, ale nawet jeżeli OOP jest mniej wydajny to nie wpływa to za bardzo na szybkość działania skryptów PHP. Jak wiadomo pisanie strukturalne i obiektowe ma swoje zalety i swoje wady, jednakże od pewnego czasu też się uczę pisać obiektowo i jest to dla mnie o wiele wygodniejsze niż pisanie strukturalne.

Jedno co mogę potwierdzić. Warto się nauczyć pisania w OOP.
Jeżeli ci się nie spodoba, w co wątpie, zawsze możesz wrócić do pisania strukturalnego.

Pozdrawiam
Qba10

--------------------
Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
+Quote Post
-Lervgt-
post 27.06.2008, 19:48:10
Post #3

Goście

Podoba mi się OOP, bo naprawdę ma kod przejrzysty biggrin.gif. W sumie jakby nie był wydajny to to forum na którym teraz piszemy nie byłoby w całości oparte na OOP, a jednak jest biggrin.gif.
+Quote Post
bim2
post 27.06.2008, 20:36:19
Post #4

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Strukturalnie jest wydajniej. O tak. Ale pomyśl o przerabianiu tego, albo debugowaniu. O biada tym, którzy mają zamiar pisać forum strukturalnie. Sam się za to kiedyś zabrałem i jak później miałem coś dorabiać to zamiast 10 linijek kodu miałem 150 ;/ Teraz napisałem forum pod własnego Frameworka i zmieściłem jego kod w mniejszej ilości lini niż strukturalnie. Zresztą debugowanie tego jest świetne. Gorąco zachęcam do nauki programowania obiektowego, choć w php jest ono niepełne.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:02