Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

18 Stron V  « < 15 16 17 18 >  
Closed TopicStart new topic
> Wojny przeglądarek
Crozin

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Poza tym - RAM. Przeglądarka powinna jak najbardziej optymalnie wykorzystywać pamięć. Teraz mam wrażenie, że programiści nie za bardzo się tym przejmują.....
I bardzo dobrze że się tym nie przejmują. Obecnie pamięci RAM w większości przypadków jest aż nadto - to czy przeglądarka zużyje mi 200 czy 500 MiB... co z tego. I tak mi zostanie ~1.5 GiB wolnego, a posiadaczom nowych maszyn pewnie ze 3...

Cytat
Zbędne śmieci - żadnych klientów poczty, żadnych personasów, motywów, żadnych wbudowanych tłumaczy ani innych śmieci. Przeglądarka powinna służyć do wyświetlania treści online, a nie jako klient SMTP z różowymi kwiatkami na górze które mogę zmienić !JEDNYM! kliknięciem myszy... jak będę chciał coś zmienić - wpiszę inny adres strony, a nie będę gdzieśtam klikał, żeby wymienić różowe kwiatki na nową beemkę. <<tragedia>>
Dla większości osób bardzo wygodne jest posiadanie wszystkiego OOTB. Bardzo mnie ucieszyło gdy - było to już trochę dawno - potrzebowałem raz skorzystać z IRCa i zauważyłem, że mam go bezpośrednio w przeglądarce. Nie musiałem bawić się w jakieś dodatkowe oprogramowanie czy pluginy. Oczywiście w "gołym" produkcie powinny być wyłącznie najpopularniejsze dodatki - reszta doinstalowywana, najlepiej półautomatycznie, na życzenie. Wbudowane słowniki? Tak! Analfabetyzm w sieci jest tak wszechobecny, że każde narzędzie pozwalające go chociaż trochę ograniczyć ma moje 100% poparcie.

Ten post edytował Crozin 22.11.2010, 14:15:43
Go to the top of the page
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Pamięć jest tania, bez porównania z mocą obliczeniową, dlatego nie opłaca się jej oszczędzać.
+Quote Post
mietekjawor

-----

Ostatnio Chrome mocno przyspieszyło - co najważniejsze nie tylko w benchmarkach a praktyce, bije konkurencję o ponad 13%. Jak dla mnie jedyna słuszna przeglądarka to własnie ta od Google (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
123kamil123

-----

Ostatnimi czasy korzystam tylko z chrome (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Zdecydowanie najlepsza
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Czy Wam też się wysypuje Canary Build od Chroma?
+Quote Post
Pawel_W

-----

jak ktoś czytał najnowszy PCFormat to jest porównanie przeglądarek, w wersji stabilnej i rozwojowej, pierwsze zestawienie wygrywa Opera, drugie Firefox, Chrome wszędzie na drugim miejscu (przegrał głównie przez brak importu zakladek i brak zapisywania sesji do wznowienia :/ )
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Zapisywanie sesji jest w dodatku, i to nie jednym, import zakładek jest.
+Quote Post
Crozin

-----

@Pawel_W: Jakiś link, skan, cokolwiek do tego porównania bo taka informacja jest bezwartościowa.
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(Crozin @ 22.11.2010, 14:13:28 ) *
I bardzo dobrze że się tym nie przejmują. Obecnie pamięci RAM w większości przypadków jest aż nadto - to czy przeglądarka zużyje mi 200 czy 500 MiB... co z tego. I tak mi zostanie ~1.5 GiB wolnego, a posiadaczom nowych maszyn pewnie ze 3...

Cytat(Mephistofeles @ 22.11.2010, 19:20:32 ) *
Pamięć jest tania, bez porównania z mocą obliczeniową, dlatego nie opłaca się jej oszczędzać.

Firefox w wersji 4.0b11 (BETA) - z resztą poprzednie bety też, po ~1h surfowania po sieci potrafi mi zająć ~1.8GB ramu. Chyba coś nie tak? Przy starcie zje koło 200MB a potem z czasem 1.8GB ...
+Quote Post
Crozin

-----

Widzisz ten wielki napis BETA w nazwie wersji? Jeżeli tak jest to pewnie przez niego.
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

też mam tą bete i jej rekord to 1,2gb po 3 dniach, podziwiam za taki wynik (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (mam 6gb ramu i wyłączony SWAP tak dla lepszego zobrazowania sytuacji)
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(Crozin @ 25.02.2011, 18:07:43 ) *
Widzisz ten wielki napis BETA w nazwie wersji? Jeżeli tak jest to pewnie przez niego.

Przecież podkreślałem, że to BETA ;] również, zaznaczyłem że Firefox miał już problem z wyciekiem pamięci - wystarczy poszukać.
+Quote Post
Mephistofeles

-----

A mi ostatnio Chrome Canary zaczął wariować i bierze sobie co jakiś czas cały czas procesora. Do tego jeszcze się psuje menu kontekstowe, zawieszając całą przeglądarkę, trzeba jakiś skrót klawiszowy wcisnąć żeby odwiesić. Do czasu naprawienia błędów wracam na stable.
+Quote Post
bim2

-----

Ja powiem szczerze że i Chrome i FF są dla mnie wystarczające, jedyne co skłania mnie w stronę jednej z nich to wtyczki. Raz siedziałem na chrome bo jakaś wtyczka do FB fajna była, teraz zmuszony jestem do FF bo ma lepszą wtyczkę do 1Password :/ Wojny dużej już nie ma, a to że potrafią ramu zeżreć? Zresetujcie sobie i tyle.
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(bim2 @ 27.02.2011, 22:01:30 ) *
Wojny dużej już nie ma, a to że potrafią ramu zeżreć? Zresetujcie sobie i tyle.

Auto Ci dużo pali? Po co zmieniać na mniejsze (mimo że masz kasę) lepiej częściej i drożej tankować.
+Quote Post
bim2

-----

Nie wiedziałem, że za zużycie RAMU się płaci? Na serio macie takie problemy z tą pamięcią? Bo ja uwagi nigdy jakoś na to nie zwracałem i nie miałem problemów, no może kiedyś jak FF mocno żarł to była troszkę wkurzony, ale teraz ogólnie chyba wszyscy gracze na rynku przeglądarek mają dobrze zooptymalizowane i usunięte wycieki pamięci. Użytkowość i szybkość w tym momencie do mnie bardziej przemawia, a nie to ile RAMu przeglądarka zajmuje. (no chyba że są to naprawdę duże pokłady pamięci).

Jak mi auto dużo pali to nie będę zmieniał na mniejsze z tego powodu, bo chyba wiem co kupuje? Więc wiedziałem ile będzie palić, ale może prędkość albo przyspieszenie jest dla mnie w sam raz? Dla mnie lepiej jest drożej tankować (trochę abstrakcja, bo nawiązuje to do ceny paliwa a nie ilości spalania, powinno być "więcej") jeśli inne cechy auta są wymierne do ceny eksploatacji.

+Quote Post
kilab

-----

@bim, nie do końca. Dość sporo czasu w ciągu dnia muszę pracować na netbooku. A jak wiadomo te sprzęty nie mają wypasionej konfiguracji. Próbowałem używać na nim mojej ulubionej i wg. mnie najchudszej Opery, na desktopie przy dużej ilości pamięci działa wyśmienicie, ale tutaj odnotowałem porażkę. Wybrałem inną aplikację, która też nie działa za różowo. Często też jestem zmuszony do korzystania z dość leciwego kompa, on też nie ma na pokładzie zbyt wiele pamięci. Stoi niemodernizowany już chyba 5 lat i przy jakiejkolwiek przeglądarce potrafi się zamulić, producenci chyba takiego wariantu nie przewidzieli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jeśli nie chcesz, nie martw się o ilość pożeranej pamięci, może nigdy z tym problemu nie będziesz miał. Niestety niektóre strony robią się coraz bardziej rozbudowane, kosztem również zajętości w pamięci i część osób ma naprawdę z tym problemy. Pamiętaj również o tym, że wielkość programu ma wpływ na szybkość jego działania.
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Cytat(kilab @ 10.04.2011, 22:27:40 ) *
Jeśli nie chcesz, nie martw się o ilość pożeranej pamięci, może nigdy z tym problemu nie będziesz miał. Niestety niektóre strony robią się coraz bardziej rozbudowane, kosztem również zajętości w pamięci i część osób ma naprawdę z tym problemy. Pamiętaj również o tym, że wielkość programu ma wpływ na szybkość jego działania.

Mam 4 giga ramu. Przy 2 ciężko było firefoxowi zapchać pamięć.
Co do "rozbudowanych" stron, problemem często są strony które mają animacje w js dom, który po prostu się do takich rzeczy kompletnie nie nadaje i zużywa więcej procka niż animacja flashowa.
Przez co widać znaczne spowolnienie strony, które ludzi zrzucają na pamięciożerność. Nie twierdzę, że FF nie żre pamięci ale np mnie to po prostu nie przeszkadza i w ogóle tego nie odczuwam.
+Quote Post
mlawnik

-----

(IMG:http://img641.imageshack.us/img641/1144/screenshotdfq.th.png)

Mysle, ze to obrazuje idealnie zdanie uzytkownikow.

Znalezione w stopce bloga.

Ten post edytował mlawnik 22.04.2011, 23:14:16
+Quote Post
.radex

-----

Przez wiele lat używałem Opery.

Od niedawna -- Chrome. Ulga od operowego syfu (tony ficzerów, których nigdy w życiu nie użyłem i tylko zaśmiecają interfejs), UI cudo, a kilka funkcji, które trzymały mnie przy Operze (przede wszystkim gesty myszy) można dodać przez wtyczki.

Idealne to to nie jest -- to co dodałem pluginami działa tak sobie, ale sama przeglądarka jest super i ogólnie patrząc znacznie lepiej od Opery.

Aha, jeszcze jedno: Opera na moim Maku wywala się co kilka dni, uruchamia się 10 sekund i nie chce się sama wyłączyć (trzeba zabić proces)
+Quote Post

18 Stron V  « < 15 16 17 18 >
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.01.2026 - 19:06