![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałam w google, szukałam w szukajce forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie chcialam was zapytac jakie kodowanie jest lepsze? Bo slysze najprzerozniejsze opinie i sama juz nie wiem. Jedni mowia, ze utf jest lepsze inni ze iso. Przyznam szczerze, ze wiecej klopotow mialam z utf, bo jak na nowo przywracalam strone, to sie krzaczylo wszystko. Moze kto ktos sie na tym zna podpowie mi? Bo chcialabym przeniesc stronke na platny hosting i nie wiem za bardzo jaka decyzje w sprawie tego kodowania podjac.
-------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
utf-8 jest bardziej rozpowszechnione dlatego większość mówi że jest lepsze moje zdanie jest takie że iso w niczym nie ustępuje utf. nie ma między nimi większej różnicy... nie ma różnicy więc poco przepłacać ? to już wszytko od Twojej decyzji zależy, ja osobiście używam utf ale to bardziej z przyzwyczajenia niż jakiś "lepszych" funkcji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie UTF-8. Jest z nim więcej kłopotów, ale warto.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli piszesz tylko w językach: polski, angielski, niemiecki, wszystkie środkowoeuropejskie, zostań przy ISO-8859-2. Jeśli zamierzasz używać znaków z innych języków (np. ruskiego, chińskiego), wtedy zmień kodowanie na UTF-8.
![]() -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja slyszalam, ze iso wychodzi powoli z uzycia. Osobiscie nie wiem nic ani o jednym, ani o drugim takze nie potrafie stwierdzic czym sie roznia. Po prostu nie wiem juz kogo mam sluchac i na jakie kodowanie sie ostatecznie zdecydowac. Przeplacac nie mam co, bo przeciez to darmowe, jesli o to Ci chodzilo.
-------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak będziesz chciał użyć znaków z innego języka to co robisz? Ręczne kodowanie encji?
UTF8 można powiedzieć stał się ogólnym standardem kodowania i nie ma z nim problemów o ile wie się co robić. Poczytaj jeśli masz jakieś problemy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zdecydowanie UTF-8. Jest z nim więcej kłopotów, ale warto. No właśnie... ![]() Ten post edytował Amanda 25.06.2008, 15:12:10 -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z iso korzysta windows a z UTF np. linux. 98% serwerów stoi na linuxach więc lepiej się moim zdaniem będą te skrypty sprawować.
http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8 http://pl.wikipedia.org/wiki/ISO_8859-2 Ten post edytował k3nsei 25.06.2008, 15:13:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utf-8 jest bardziej rozpowszechnione dlatego większość mówi że jest lepsze moje zdanie jest takie że iso w niczym nie ustępuje utf. nie ma między nimi większej różnicy... nie ma różnicy więc poco przepłacać ? to już wszytko od Twojej decyzji zależy, ja osobiście używam utf ale to bardziej z przyzwyczajenia niż jakiś "lepszych" funkcji. I dzięki takim wypowiedziom ludzi się ogłupia i utrzymuje w niewiedzy.Zanim coś takiego napiszesz następnym razem to poczytaj czym jest UTF i czym ISO. Bo różnica jest jak niebo i ziemia. Ja polecam UTF ponieważ jest uniwersalny. Ale jeśli ktoś nie potrzebuje uniwersalności to polecam ISO. Jaki morał? Bierzemy to czego potrzebujemy. |
|
|
![]()
|
|
czyli utf? ok. a jeszcze jedno mam pytanie - jakby mi sie cos odmieniło
![]() Ten post edytował Amanda 25.06.2008, 15:16:33 -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Możesz mieć wałki z bazą danych mysql, zwłaszcza, jeśli jej wersja jest na obecnym hostingu niższa od 4.1.
Przekonwertować można zawsze, o ile znaki są przechowywane w możliwej do konwersji formie i przy zapisie do bazy jest wywoływane polecenie "SET NAMES utf8" - inaczej bedą polskie znaki, ale ich przekonwertowanie będzie koszmarem Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Cos o tym koszmarze wiem, jesli chodzi o konwersje
![]() Ten post edytował Amanda 25.06.2008, 15:47:12 -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma z nim żadnych problemów. Przeczytaj ten artykuł który zapostowałem. Nagłówki + edytor + baza i wszystko gra. A te niby problemy są tworzone przez ludzi którzy zazwyczaj nie znają nawet podstaw samego protokołu http.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja sie nie znam na tych podstawach, ale staram sie na tyle, na ile moge uczyc tego wszystkiego. Czytalam pobieznie ten artykul ale te liczby nic mi nie mowia
![]() -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie - jeśli piszesz tylko po polsku, angielsku, niemiecku, czesku, słowacku, węgiersku... zostań przy ISO. Gdy potrzebujesz znaków z innych języków, przerzuć się na UTF-8.
-------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z iso korzysta windows a z UTF np. linux. 98% serwerów stoi na linuxach więc lepiej się moim zdaniem będą te skrypty sprawować. http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8 http://pl.wikipedia.org/wiki/ISO_8859-2 Nie prawda. Jedno z drugim ma bardzo niewiele związku. Polski windows korzysta przede wszystkim z cp-1250, ale z tego co wiem w niektórych miejscach używa także UTF-8*. Mimo wszystko polecam UTF-8 ze względu na uniwersalność. * nie jestem pewien co do UTF-a w winsyfie, jak ktoś wie lepiej, proszę mnie poprawić ![]() EDIT: Cytat Nie ma z nim żadnych problemów. Przeczytaj ten artykuł który zapostowałem. Nagłówki + edytor + baza i wszystko gra. A te niby problemy są tworzone przez ludzi którzy zazwyczaj nie znają nawet podstaw samego protokołu http. A próbowałeś kiedyś przenosić bazę z jednego serwera na inny + konwersja znaków? Jest to proste, ale jak nie wiesz jak to zrobić to koszmar... Ten post edytował radex_p 25.06.2008, 17:19:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A próbowałeś kiedyś przenosić bazę z jednego serwera na inny + konwersja znaków? Jest to proste, ale jak nie wiesz jak to zrobić to koszmar... To prawda istny koszmar -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
A próbowałeś kiedyś przenosić bazę z jednego serwera na inny + konwersja znaków? Jest to proste, ale jak nie wiesz jak to zrobić to koszmar... Próbowałem i to wiele razy. Nie ma z tym problemu. Tylko zanim się zabierzemy za coś wypadałoby chwilę pomyśleć i poczytać (jak ze wszystkim). Niestety większość osób tego nie robi zdając się na przypadek. I wtedy rzeczywiście może być koszmar. A z drugiej strony właśnie gdyby autorzy wszystkich gotowców (cmsów, blogów, for) z których wiadomo - korzystają ludzie z różnych krajów - przerzucili się na unikod również nie byłoby tych problemów. Niestety większość nawet kodowania dla połączeń z bazą nie ustawią, już nie wspominając o nagłówkach - są po prostu fatalnie napisane. Ten post edytował viking 26.06.2008, 06:19:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem i to wiele razy. Nie ma z tym problemu. Tylko zanim się zabierzemy za coś wypadałoby chwilę pomyśleć i poczytać (jak ze wszystkim). Niestety większość osób tego nie robi zdając się na przypadek. I wtedy rzeczywiście może być koszmar. To powiedz w takim razie, jakie błędy są popełniane, skoro uwazasz ze to taka kaszka z mleczkiem. Nie jestem znowu głupia i nie robie niczego w ciemno zdajac sie na przypadek "a moze sie uda". Zawsze czytam albo w google, albo na forach albo w plikach readme. Staram sie jak moge, ale nie kazdy jest do tego stworzony niestety musze polegac tylko na sobie, bo nikt tego za mnie nie zrobi. Ten post edytował Amanda 26.06.2008, 06:46:11 -------------------- .::Moje strony::.
|
|
|
![]()
|
|
Brak nagłówków, zdawanie się na serwer (np. punbb)
Brak kodowanie dla połączeń z bazą Błędne zakodowanie plików w edytorze Używanie innych znaków w importowanych danych z bazy niż wskazuje na to sama zawartość Mieszanie stron kodowych w bazie Hmm. W sumie wszystko. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:56 |