![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciał bym abyście ocenili i skomentowali mój model autoryzacji. Jestem właśnie na etapie jego pisania więc chciał bym się dowiedzieć co zmodyfikować, dodać i usunąć.
Ten post edytował k3nsei 26.06.2008, 11:53:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat var $db; Teraz sobie poczytaj, dlaczego powstał framework Kohana i z jakiego innego projektu się wywodzi. Na stronie głównej projektu zwróć uwagę na słowa Cytat Strict PHP 5 OOP 1. Przenoszę na forum Oceny 2. Oceniam: skończyłem czytać na słówku var ![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mógłbyś zamienić [ code ] na [ php ] ? Nieczytelnie jest
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz sobie poczytaj, dlaczego powstał framework Kohana i z jakiego innego projektu się wywodzi. Na stronie głównej projektu zwróć uwagę na słowa 1. Przenoszę na forum Oceny 2. Oceniam: skończyłem czytać na słówku var ![]() Pozdrawiam. Dopiero co zaczynam programować w OOP więc nie bądź tak krytyczny, ale i tak już dawno to poprawiłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
reczne zapytania nie po to wymyslili tam active record?
|
|
|
![]()
|
|
A masz w active record inner join?
Ten post edytował k3nsei 25.06.2008, 15:16:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
ale update jest
![]() co nie zmienia faktu ze za 1 razem nie zauwazylem joina |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@radex_p - nie baw się w moderatora - jest funkcja raportuj
@k3nsei - Oddałeś kod do oceny, więc zakładałemm że wiesz, co robisz ![]() Nie podoba mi się umieszczenie w tej klasie metod makeAutoLogIn(), czy makeLogin() - to powinna robić akcja. Jeśli jednak masz to już tutaj, w modelu, to rozważyłbym przeniesienie metod dostępowych, które raczej są profilem użytkownika do klasy niżej. IMO, najlepiej osobna klasa do logowania. np.
I już mamy większą elastyczność. No, w sumie, jeśli to miałby być komponent wielokrotnego użytku, to właśnie tak bym zrobił ![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Właściwie to od logowania i wylogowania mam controller.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko ja w 50 lini widze SQLi ?
A masz w active record inner join? hmm join( ) ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wtedy się sypie cały kod. Chyba że sam napiszesz mi active records do makeLogIn i makeAutoLogIn.
Macie jakieś pomysły na dodatkowe funkcję czy zastrzeżenia do obecnych oprócz logowania i autologowania? Ten post edytował k3nsei 25.06.2008, 16:24:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sypie? ja u siebie korzystam z join( ) i wsio działa jak należy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zresztą quering też jest poprawny i o wiele szybciej mi się pisze i edytuje takie zapytania.
http://k3nsei.cal.pl/news/page/1.html Login: Demo Pass: Demo możesz sobie przetestować. Dodałem nową poprawioną wersję. Zapraszam do komentowania. |
|
|
![]()
|
|
Oto mój nowy model autoryzacji użytkowników. Chciał bym abyście go skomentowali, co wam się nie podoba, co byście dodali i co byście zmienili. Jestem otwarty na wasze komentarze, dzięki nim mogę się wiele nauczyć i zrobić lepszą aplikacje.
http://phpfi.com/327959 Ten post edytował k3nsei 29.06.2008, 19:52:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze co rzuca mi się w oczy do bezsensowne komentarze w stylu
Poza tym, metoda AddUser czy makeActive bardziej pasuje mi ogólnie do modelu bądź kontrolera użytkownika niż autoryzacji Kolejna rzecz, czy te metody getEmail, getUserName itd nie łatwiej byłoby zastąpić po prostu np. poprzez pobranie instancji obiektu aktualnie zalogowanego użytkownika, a potem wszystko już z tego obiektu. Czyli zamiast $auth->getEmail() to $auth->getUser()->getEmail() tu wydaje się bardziej rozbudowane... ale tak nie jest, bo w przypadku dodawania kolejnych rzeczy musisz do klasy Auth dopisywać kolejne metody. Jak dla mnie Auth powinno odpowiadać za: logowanie, wylogowanie, zalogowanie automatyczne, pobranie obiektu zalogowanego użytkownika, sprawdzanie uprawnień. finito. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@autor - nie zakładamy nowych topików dla każdej kolejnej wersji. - połączyłem
Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Vengeance przecież jest getData(). Ale nie zawsze trzeba pobierać całość, dlatego są też takie małe funkcje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi oto, że takie rzeczy nie koniecznie muszą być w sesji (przynajmniej ja tak nie robie).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, odświerzam trochę stary temat, bo chciałem zweryfikować czy dobrze zorumiałem recenzję oraz proponowane poprawki Venganca i Cysiaczka.
Jeśli dobrze was zrozumiałem to klasa Auth powinna być swego rodzaju zewnętrzną biblioteką (ani kontrolerem, ani modelem), którą używało by się w kontrolerach gdzie dostęp musi być autoryzowany. I teraz ta klasa-zewnętrzna biblioteka Auth powinna mieć dostęp do Kohanowego "input'a" czyli (session, get, post, cookie) oraz modelu Users. Wykorzystując Model oraz dane z input'a wykonuje odpowiednio, login, autologin, sprawdzenie uprawnień, logout. Efekty swoich operacji powinna zwrócić do kontrolera aby ten dalej zdecydował co należy zrobić, jaki widok wyświetlić, itd. I teraz chciałem się upewnić co do użycia takiej biblioteki. Czy dobrze myślę patrząc w kontekście całej aplikacji, że taki moduł Auth jeśli mowa o ogólno dostępnej stronie powinien być używany w konkretnych, zamkniętych dla ogółu częściach (kontrolerach) aplikacji? Natomiast jeśli mamy na myśli ogólnie panel administratora to taki moduł Auth powinien być wpisany w konstruktor bazowego kontrolera, po którym dziedziczą wszystkie kontrolery panelu administracyjnego. Czy dobrze sobie to wszystko wyobrażam?? -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:48 |