![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem. Mianowicie w bazie mam tabele, w której jest pole Varchar. Kodowanie UTF8, general_polish_ci. Pole zawiera imię i nazwisko z polskimi znakami diakrytycznymi (ą,ć,ł...) chciałbym aby SELECT'em wybrać te wiersze gdzie pole imieinazwisko = podane imie i nazwisko (z formularza, z pośrednictwem PHP). Zapytanie SELECT imieinazwisko FROM mojatabela WHERE UPPER(imieinazwisko) LIKE '%$wartosc%' nie działa. Zastanawiam się czy zapytanie zbudowałem źle czy też użycie UPPER jest niepoprawnie zastosowane. Jak najłatwiem rozwiązać ten problem? Doszedłem do etapu I czyli "poznanie problemu". Zapytanie powinno wyglądać następująco: SELECT UPPER(imieinazwisko) FROM mojatabela WHERE imieinazwisko LIKE '%ŁUCJA RWĘĆKA%' Problem teraz z '%ŁUCJA RWĘĆKA%' Ten post edytował jakubmroz.com 24.06.2008, 21:34:36 -------------------- Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gotowiec:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za ciekawy pomysł.
Udało mi się z powyższym zapytaniem. W phpMyAdminie nie działa ze względu na "nie wymuszone" kodowanie znaków. W PHP wystarczy zmienić kodowanie na utf, zamienić na duże litery i po sprawie. Ten post edytował jakubmroz.com 25.06.2008, 11:01:41 -------------------- Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:35 |