![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam wpisy i każdy z nich ma pole "miasto". Chciałbym zrobić listę miast (order by miasto) ale nie wiem jak zrobić, aby jedno miasto było wyświetlane w liście tylko jeden raz. Czyli jak np. mam 4 wpisy z polem "Kraków", żeby pokazała się nazwa miasta którą dalej podlinkuje odpowednio. Jak wygląda nastepujące zapytanie do bazy danych? Dzięki za podpowiedź.
-------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wyświetla mi ani jednego wyniku, zrobiła się pustka.
Ok robiłem kardynalny błąd. Wszystko działa, wielkie dzięki ![]() -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
$baza = mysql_query("SELECT DISTINCT miasto FROM bazasklepow order by miasto"); - to wydobywa mi jedynie jedną wartość z tabeli, mianowicie nazwę miasta. Jak wydobyć wszystkie wartości i zachować funkcję DISTINCT dla pola miasto? Dodawałem * i kiszka
![]() -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 3 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale distinct chyba zwraca wartości tylko dla unikalnych pól, co oznacza że w bazie danych twoje rekordy miasto mają taką samą nazwę miasta
![]() -------------------- Life is a game, continue playing and try to be a pr0.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wydobyć wszystkie wartości i zachować funkcję DISTINCT dla pola miasto? Dodawałem * i kiszka ![]() Nie da się. DISTINCT po prostu wycina Ci zdublowane rekordy. Jeśli więc wczytujesz samo miasto to DISTINCT działa tak, że zostawia po jednym rekordzie z każdym miastem. Jeśli zaś bierzesz jeszcze inne pola, to w momencie, gdy one są dla każdego rekordu inne to DISTINCT nie zadziała bo w wyniku będziesz miał różne rekordy mimo iż miasto się powtarza. Powiedz jakie dane chciałbyś wyciągnąć jeszcze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I powiedz jeszcze jak wygląda Twoja tabela, co jest kluczem głównym, jakie pola są unikalne.
Nie zrozumiałam do końca pytania odpowiadając na nie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:25 |