![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzień dobry
chciałbym, aby w moim skrypcie pojawiły się polskie znaki. Próbowałem ustawiać kododwanie:
ale to niestety nie działa proszę o pomoc, z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzień dobry chciałbym, aby w moim skrypcie pojawiły się polskie znaki. Próbowałem ustawiać kododwanie:
ale to niestety nie działa proszę o pomoc, z góry dzięki to musisz dodać echo czyli tak
ale to nie Ten post edytował redelek 24.06.2008, 09:43:28 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie kodowanie masz ustawione w edytorze? W edytorze też musisz mieć ustawione ISO-8859-2 (tzn. takie samo jak w nagłówku).
Ten post edytował qrees 24.06.2008, 09:44:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 3 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze powinieneś imo używać kodowania UTF-8, które jest standartem międzynarodowym...
Po drugie prawdopodobnie do tworzenia strony użyleś notanika, które domyślnie źle koduje znaki. Przy zapisie zmień kodowanie, jeśli nie pomorze zaopatrz się w edytor HTML np. Zajączek, edHTML i ustaw kodowanie na ISO... Pozdrawiam -------------------- Life is a game, continue playing and try to be a pr0.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tematów o kodowaniu baz i plików jest od groma. Wystarczy poszukać.
Moja rada. Używaj wszędzie utf8 zaoszczędzisz sobie nerwów. Ale jeśli z jakichś powodów nie możesz używać utf8 i musi być to iso, to pamiętaj, że wszystko musi być w tym kodowane - plik, baza, nagłówki na stronie (to samo tyczy się utf i innych kodowań). Zamykam. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:58 |