![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod nie zwraca absolutnie nic ... Widzi ktoś jakikolwiek błąd ? Ten post edytował Ociu 22.06.2008, 18:53:45
Powód edycji: Poprawiłem bbCode (ociu)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
stripos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca pozycję napotkanego ciągu. W twoim przypadku widac wyraźenie, że Grupy znajdują się na pozycji zerowej.
dlatego też w takich sytuacjach nalezy sprawdzac dokładnie co zwraca funkcja czyli
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w kodzie nie ma błędu, za to jest błąd w logice.
stripos() zwraca pozycje podciągu indeksowaną od zera, więc twój warunek powinien wyglądać:
ale jest jeszcze jedna pułapka, jak nic nie znajdzie, to zwróci FALSE co przy porównaniu z liczba zostanie zamienione na zero... więc tak naprawdę ten warunek powinien wygądać:
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 10 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym podmienił to:
na
wtedy masz swoje $i ![]() edit: lub tak jak podal nevt (napisał szybciej, no i inaczej) Ten post edytował ayeo 22.06.2008, 18:55:28 -------------------- Rachunkowość w biurze we Wrocławiu: biuro rachunkowe wrocław, miejca parkingowe przy Okęciu parking Okecie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
~zakręcony: wiesz co piszesz i po co czy tylko posty nabijasz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 10 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem co pisze, dzięki mojemu (może nie doskonałemu rozwiązaniu, bo te podał nevt) wiem w którym elemencie tablicy jest szukany wyraz, a nie w którym go nie ma, jak podałes Ty
![]() wydaje mi się czy na ilośc postów nie ma tu bonusów? -------------------- Rachunkowość w biurze we Wrocławiu: biuro rachunkowe wrocław, miejca parkingowe przy Okęciu parking Okecie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, temat do zamknięcia, faktycznie, błąd logiczny
![]() |
|
|
![]()
|
|
~zakręcony: problemem było nie znalezienie klucza, ale zła obsługa wyników zwracanych przez funkcję. Poza tym, do danych, które trzeba przeszukać doklejasz jakiś inne zbędne dane - a to jest niedopuszczalne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
PHP -> Przedszkole.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:09 |