![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki kod. Miałem zamiar aby każdy wpis w tabeli a ustawiał wartoś c o 1 większą niż poprzedni... lecz wszystkie ustawiają się na ostania ?! ![]()
Brak mi dziś nerów i weny więc proszę o pomoc ![]() Nie wiem też jak nazwać teamt więc z góry przepraszam ekipę Mod. -------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przeciez wykonujesz UPDATE bez zadnego warunku, wiec za kazdym razem w petli wykona ci sie dla wszystkich rekordow
php ani mysql nie dzialają na zasadzie czytania ci w myslach ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie wiem... więc chodzi mi o to jak to załatwić
![]() -------------------- Amentis dolet!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
do tego co chcesz zrobic wystarcza proste dwa zapytania:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
NIe działa... zmienia WSZYSTKIE na 1 ;x
-------------------- Amentis dolet!
|
|
![]()
|
|
a mi dziala.
Pokaz kod jak to zrobiles ps: oczywiscie te zapytania co ci dalem mają nie byc w petli. petla jest tu zbedna -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@help_mee: kurde, koles jestes jakis dziwny, nie umiesz SKOPIOWAC kodu ktory ci daja? wystarczy zrobic copy paste, bo ty przepisales to po swojemu, zupelnie inaczej i sie dziwisz ze nie dziala.
To co dal ci nospor, to wszystko to kod SQL, tam nie ma ani grama php. Ten post edytował dr_bonzo 22.06.2008, 22:57:55 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
ale ja chce to za pomocą php ponieważ mam plan dokleić inne funkcje ;x
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$nez = mysql_query ("UPDATE a set c=".$pozycja+'1'." ORDER BY b DESC;");
a co to jest jak nie zapytanie sql? @nospor mój błąd ![]() Ten post edytował bmL 23.06.2008, 08:40:53 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ale ja chce to za pomocą php ponieważ mam plan dokleić inne funkcje ![]() To na przyszlosc mow od razu, ze masz w czterech literach kod ktory ci ludzie godzinami piszą. I jak ci nie dziala to nie pisz ze ci nie dziala, tylko napisz od razu ze kod napisales po swojemu i ze to on ci nie dziala. W takim przypadku od razu podaj swoj kod. czy naprawde za kazdym razem trzeba tę podstawową sprawe kazdemu tlumaczyc z osobna? Cytat mam plan dokleić inne funkcje Jakie funkcje? Moze tez mozna w mysql to zalatwicRobienie tego z poziomu php jest bez sensu, bo przy większej liczbie rekordow zajedziesz baze na smierc wykonujac x zapytan (x - liczba rekordow) Ale oczywiscie mozna: podam ci algorytm bo kod znowu zmienisz i napiszesz ze nie dziala.... : 1) ustawiasz wszystkim rekordom wartosc pola c na 0; 2) wykonujesz tyle razy update, ile masz rekordow. Ten update to:
Gdzie $pozycja to liczba zwiekszana o 1 w petli. @bmL czytamy ze zrozumieniem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok mam ten kod sql ale jak go wywołać?!
![]() -------------------- Amentis dolet!
|
|
![]()
|
|
to sa normalne zapytania i masz je wywolac jak normalne zapytania:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:06 |