![]() |
![]() |
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, oto moj pierwszy skrypt w OO php5 i mam sporo problemow z jego zdebugowaniem:
Jako pierwszy jest blad: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_VARIABLE on line 174 o co mu chodzi? |
|
|
![]() |
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
linia 174 to ta : if (!preg_match('#^[0-255]{1,3}\.[0-255]{1,3}\.[0-255]{1,3}\.[0-255]{1,3}\$#', $host)) {
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stos błędów.
1. Brak słowa kluczowego function dla __construct() i __destruct() 2. Pomylone zdanie logiczne w warunku: Powinno być:
3. Następnie: Cytat Fatal error: Access to undeclared static property: telnet::$fp Składową klasy $fp zadeklarowałeś jako zmienną obiektu więc nie możesz odwoływać się do niej statycznie. Powinieneś skorzystać z $this a nie self:Zmiana dotyczy każdego wystąpienia $fp. 4. Złe odwołania do składowych obiektu. Podobnie jak źle odwołujesz się do fp tak samo źle odwołujesz się do ajax() i ii]close()[/i]. Wszędzie powinno być $this->ajax() i $this->close() 5. Brak w klasie funkcji close() wiec powyższe odwołania i tak nie zadziałają. 6. Wychwytywanie sytuacji wyjątkowych zostaw ... wyjątkom. Niepotrzebnie bawisz się w trigger_error stosowanie wyjątków (Exception) jest dużo wygodniejsze i niesie dużo więcej możliwości. Lepiej tak:
7. Linijka: Jest błędna. Powinno być:
8. Złe nawyki i standardy kodowania. Wszystkie bloki kodu ujmujemy w klamry. Pisanie nawet jednowierszowych bloków dla instrukcji if, if ... else, ... jest złe. Więcej punktować mi się już nie chce. Wystarcz Ci. A co do błędu, który podałeś to u mnie nie występuje. To jeszcze tylko dorzucę trzy rzeczy. 9. Funkcja input() jest totalnie niepotrzebna. Słyszałeś kiedyś o file_get_contents() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) 10. Skrypt wali błędami na potęgę jeśli plik o.txt nie istnieje. 11. Nazwę pliku o.txt powinieneś wyrzucić do zmiennej klasy i dać możliwość ustawienia swojej nazwy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 06:44 |