![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam plik php w którym jest kodowanie utf-8(plik był pisany w tym kodowaniu i jest ustawione takie na strone) plik ten pobiera dane z bazy MySQL z tabeli z kodowaniem utf8_polish_ci (ustawione zarówno dla całej bazy, tabeli jak i pola) po wyświetleniu teksu na strone (tego z bazy) zamiast polskich liter mam pytajniki i inne krzaczki wiecie dlaczego tak się dzieje ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat plik ten pobiera dane z bazy MySQL z tabeli z kodowaniem utf8_polish_ci (ustawione zarówno dla całej bazy, tabeli jak i pola) A kodowanie dla połączenia? Poszukaj na forum, było już mnóstwo takich tematów, a już na pewno był w tym tygodniu w Przedszkolu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A przy imporcie danych?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
co ma na myśli mówiąc przy imporcie
![]() |
|
|
![]()
|
|
No, jakoś musiałeś dodać do bazy te dane...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
dane wprowadzałem przez phpmyadmin w którym kodowanie to również utf-8
|
|
|
![]()
|
|
A jakie kodowanie do połączenia?
Zalinkuję do siebie: http://eriz.pcinside.pl/weblog/phpmyadmin-...e-znaki-91.html -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
dane wprowadzałem przez phpmyadmin w którym kodowanie to również utf-8 Z doświadczenia wiem, że dane wprowadzone przy pomocy panelu phpmyadmin nie zawsze są kodowane tak jak powinny. Taką samą sytuację miałem w weekend. Wszystko utf, ale po pobraniu danych z bazy pokazały się krzaki. Dodaj przykładowe dane z polskimi danymi przez Twój skrypt (nie phpmyadmin) i zobaczysz, że wszystko ładnie się doda. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie - złe dane są w bazie, to nie jest wina ustawień kodowania. Spróbuj wykryć kodowanie funkcjami typu mb_detect_encoding. Jeśli nie da się poprawić danych, to pozostaje przekonwertować funkcją typu iconv.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:58 |