![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Mam zapytanie które zwraca mi mniej więcej taki wynik
Kod id | nazwa | ile
---+-----------------+---- 1 | poniedziałek | 1 2 | wtorek | 3 3 | środa | 5 A teraz chciałbym przy pomocy jednego zapytania w każdym z rekrodów otrzymać wartość sumującą wszystkie poprzednie pola ile (wraz z aktualnym) np. Kod id | nazwa | ile | wynik
---+-----------------+------+---- 1 | poniedziałek | 1 | 1 2 | wtorek | 3 | 4 3 | środa | 5 | 9 Maiłem nadzieję, że wystrczy zapytanie typu: [sql:1:eb3e8c2ddf] SELECT id, nazwa, ile @wynik := ile + if( @wynik , @wynik , 0 ) FROM `tabela`[/sql:1:eb3e8c2ddf] jednak to nie to. Can You help me? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej się nie da, gdyż wszystko co obliczasz to w obrębie jednego wiersza uzyskanego z zapytania, więc za każdym razem @wynik będzie miało wartość NULL.
A nie możesz dać po prostu [sql:1:b21ae05ba6]... SUM(ile) AS ilosc[/sql:1:b21ae05ba6] ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku zmienna ma wartość NULL, a jak dodasz do NULLa jakąkolwiek wartość to dalej będzie to NULL.
[sql:1:b38055d97a]select id, nazwa, ile, if(@a is not null,@a:=@a+id,@a:=id) as wynik from tabela [/sql:1:b38055d97a] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej tak:
[sql:1:91ffe514ab]select id, nazwa, ile, IFNULL(@a:=@a+id,@a:=id) AS wynik from tabela [/sql:1:91ffe514ab] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
co do problemu z null to się zgadza.
Choć moje rozwiązanie, tj. if( @wynik , @wynik , 0 ) również radziło sobie z tym problemem (choć wiem, ze to nie jest prawidłowy sposób na sprawdzanie czy dana wartość jest równa NULL Szkoda tylko, że spenalzo miał racje w pierwszym postcie, czyli że każdy wiersz jest liczony 'od zera'. Czy nie można tego w jakiś spoób przeskoczyć? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:99adda36a1]SELECT @wynik := 0;[/sql:1:99adda36a1]
+ [sql:1:99adda36a1]SELECT id, nazwa, ile @wynik := @wynik + ile FROM `tabela` [/sql:1:99adda36a1] -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Szkoda tylko, że spenalzo miał racje w pierwszym postcie, czyli że każdy wiersz jest liczony 'od zera'. Czy nie można tego w jakiś spoób przeskoczyć?
Nie rozumiem w czym problem. Taki wynik chciałeś uzyskać czy inny? Bo po Twoim przykładzie wydawało mi się, że chodzi Ci o to właśnie. |
|
|
![]()
|
|
Adwol, fido, dokładnie czegoś takiego chciałem, ale ... ten zapis nie działa :/
To znaczy MySQL 4.0 w takim zapisie zawsze przyjmuje dla @a wartość 0, a wiec dana kolumna jest przepisaniem rekordu, który miał być zliczany. Albo robię jakiś błąd... Moje zapytanie: [sql:1:c325a57191]SELECT nazwa, wektor, if(@a IS NOT null, @a:=@a+wektor ,@a:=wektor ) FROM `tabela` [/sql:1:c325a57191] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzales to moje?
Bo ja sprawdzalem propozycje adwola, spenalzo i one nie dzialaly (tzn. suma sie nie kumulowala), a "moim" sposobem poszlo i zliczylo tak jak chciales. Oczywisice musisz to wykonac w jedny polaczeniu, wiec jak testujesz to w phpmyadmin'ie to nie zadziala (chyba ze wlaczysz $cfg['PersistentConnections']). -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Bo ja sprawdzalem propozycje adwola, spenalzo i one nie dzialaly (tzn. suma sie nie kumulowala), a "moim" sposobem poszlo i zliczylo tak jak chciales.
No właśnie jest to ciekawe, bo tak nie działa: Kod mysql> select @a;
+------+ | @a | +------+ | NULL | +------+ 1 row in set (0.00 sec) mysql> SELECT id, nazwa, ile, if(@a IS NOT null,@a:=@a+ile,@a:=ile) AS wynik from deyv; +------+--------------+------+-------+ | id | nazwa | ile | wynik | +------+--------------+------+-------+ | 1 | poniedzialek | 1 | 1 | | 2 | wtorek | 3 | 3 | | 3 | sroda | 5 | 5 | +------+--------------+------+-------+ 3 rows in set (0.00 sec) ale tak to już pójdzie: Kod mysql> select @a:=null;
+----------+ | @a:=null | +----------+ | NULL | +----------+ 1 row in set (0.00 sec) mysql> SELECT id, nazwa, ile, if(@a IS NOT null,@a:=@a+ile,@a:=ile) AS wynik from deyv; +------+--------------+------+-------+ | id | nazwa | ile | wynik | +------+--------------+------+-------+ | 1 | poniedzialek | 1 | 1 | | 2 | wtorek | 3 | 4 | | 3 | sroda | 5 | 9 | +------+--------------+------+-------+ 3 rows in set (0.00 sec) Oba przykłady były robione niezależnie w osobnych sesjach. Nie rozumiem, dlaczego jawne zainicjowanie zmiennej na NULL daje dobry wynik, skoro w/g manuala: Cytat Variables don't have to be initialised. They contain NULL by default and can store an integer, real, or string value.
|
|
|
![]()
|
|
A jednak persistant conest nie ma w tym przypadku znaczenia, gdyż, ostatecznie, metoda podana przez Was, działa również na połączeniu zwykłym. Dlatego wielkie dzięki.
Ale zrozumieć logicznie tego się chyba nie da ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A jednak persistant conest nie ma w tym przypadku znaczenia
Alez ja nie pisalem, ze to ma znacznie, tylko ze jesli testujesz zapytania w phpmyadminie i podasz oba zapytania osobno nie majac persistent connection to wtedy nie zadziala (zmienne sa unikalne dla kazdego polaczenia). -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:43 |