![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2007 Skąd: Gorlice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z PHP narazie raczkuje więc prosze o pomoc, próbuje stwrzyć swój własny CMS - przy pomocy róznych książek, i mam taki problem: W jednej książce są ładnie napisane funkcje do łaczenia się z bazą, wykonanie zapytania, i zwracania wyniku. Tylko jest mały problem bo ten CMS jest troche inaczej zrobiony niż ja chciałbym, więc próbowałem to inaczej zrobić ale nie moge jakoś rozpracować jak działają te funckje. I tu moja prośba, poniżej wkleje te funkcje - i prosiłbym o podpowiedz jak je wywołać i wyświetlić wyniki zapytania.
RowsDB = Pobieranie ilości QueryRezultDB = pobranie wyniku zapytania QueryDB = wykonanie zapytania Przykładowe zapytanie: SELECT * FROM tabela Przypuścimy ze są trzy kolumny w tej tabeli: Imie, Nazwisko, Wiek. jak po koleji wywołąć te funkcje oraz jak pobrać i wyświetlić dane z tej tabeli, żeby wyświetliło: Jan Kowalski 30 z góry dziękuje za każdą pomoc! Ten post edytował dresik 18.06.2008, 20:08:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Te dwie funkcje zrobił bym tak jak wyżej napisałem (analogicznie funkcja RowsDB). Wywołanie:
Można by się bawić jeszcze w znajdowanie błędów, ale to już prosta sprawa. pozdrawiam, Wojtek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2007 Skąd: Gorlice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzięki wielkie. jutro będe próbował. jak cos to jeszcze będe pisał.
Pozdrawiam jak moge wywołać funkcje, której nazwa mieście się w zmiennej? Poniżej jest kod który używam. W zmiennej $page znajduje się nazwa funkcji i niewiem własnie jak ją wywoałać, pomoże ktoś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
... Wywołanie:
... Jeszcze sie tak zastanawiam, czy dla bezpieczeństwa danych trzeba zamykać połączenie z bazą danych po wykonaniu zapytania? Jeśli tak to jak zamknąć połączenie które jest wywołane w taki sposób: ConnectDB('localhost', 'user', 'pass'); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
wywala mi taki bład
Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\usr\krasnal\www\praca\logi.php on line 34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywala mi taki bład Warning: mysql_close(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in c:\usr\krasnal\www\praca\logi.php on line 34 1. Sprawdź dane do bazy 2. Krasnal? Zapraszam na www.apachefriends.org 3. Nigdy nie słyszałem, żeby w celu bezpieczeństwa zamykać połączenie po wykonaniu zapytania. Czyli masz zamiar otwierać je na nowo za każdym razem, gdy chcesz wywołać zapytanie? Poza tym, gdyby było to niebezpieczne (zostawiać połączenie) - w PHP nie było by funkcji pconnect Ten post edytował Lars 30.07.2008, 20:25:24 -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
1. Sprawdź dane do bazy 2. Krasnal? Zapraszam na www.apachefriends.org 3. Nigdy nie słyszałem, żeby w celu bezpieczeństwa zamykać połączenie po wykonaniu zapytania. Czyli masz zamiar otwierać je na nowo za każdym razem, gdy chcesz wywołać zapytanie? Poza tym, gdyby było to niebezpieczne (zostawiać połączenie) - w PHP nie było by funkcji pconnect 1. dane są ok 2. krasnal ![]() 3. ktoś kiedyś mi mówił zeby po każdym połaczeniu z BD i wykonaniu zapytania zamknać je. "Czyli masz zamiar otwierać je na nowo za każdym razem, gdy chcesz wywołać zapytanie?" odp. tak, przed każdym zapytaniem mam: ConnectDB($HostDB, $LoginDB, $PasswordDB); SelectDB($NameDB); a co do funkcji pconnect to niewiem do czego służy, jeśli mógbyś mi to opisać do czego służy i jak działa to byłbym wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 3. ktoś kiedyś mi mówił zeby po każdym połaczeniu z BD i wykonaniu zapytania zamknać je. To źle mówił. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedna mała prośba do @Ociu
chce zrobić znajdowanie błedów w tym wyswietlaniu danych oraz jeśli niema danych w bazie to żeby nie wyświetlało warningów. Próbowałem to zrobić ale jeszcze jestem za słaby w php. Co w tym trzeba dopisać?
z góry dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Dopisz sobie funkcję:
i potem:
pozdrawiam, Wojtek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:42 |