![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, wczytuje plik kodowany w iso-8859-1 (wczytuje przez file) na stronę (utf-8). Nie mogę zamieniać kodowania pliku ma dysku. Następnie plik wysyłam do bazy MySQL która ma kodowanie utf8_general_ci. Problem jest, w tym że jak mam w tej bazie już dane i mają ogonki (ęść) to wyświetlają się na stronie dobrze. Ale po wysłaniu pliku w iso-8859-1 pojawiają mi się w bazie z '?' (o?wiadcza si?). Więc nie ma siły żeby je poprawnie wyświetlić. Moje pytanie, w jaki sposób wysłać do bazy ten plik żeby były w nim ogonki (ale bez jakiejkolwiek modyfikacji pliku)?
Bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuje. Ten post edytował CconradD 18.06.2008, 17:14:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przed wykonaniem mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual potraktuj zapytanie iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie, ale mam problem z instalacją tego dodatku. W php.ini mam:
extension=php_iconv.dll ;extension=php_mbstring.dll (bo pisało że te dwie biblioteki się 'gryzą') A i tak wyświetla mi błąd: "Fatal error: Call to undefined function: iconv() " |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie wywala błędów w dzienniku zdarzeń systemu?
Pamiętaj, żeby odpowiednie DLL-e skopiować też do katalogu znajdującego się w zmiennej PATH (zwykle %windir%\system32). Chodzi mi głównie o plik iconv.dll. edit: literówka ![]() Ten post edytował erix 19.06.2008, 13:37:16 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() Ten post edytował CconradD 19.06.2008, 12:15:51 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyskakuje mi blad
![]() Call to undefined function mb_detect_encoding() ....(na Apachu 2.2) pomimo usuniecia komentarza w php.ini dotyczacego: extension=php_mbstring.dll help me ![]() |
|
|
![]()
|
|
A chociaż restartowałeś...?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne... nie wiem w czym tkwi blad
![]() Ten post edytował Ruda Grażyna 28.07.2009, 13:40:25 |
|
|
![]()
|
|
Ale chyba nie musze przypominać, że ścieżka do katalogu rozszerzeń musi być również podana?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:16 |