![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Chciałem zadać pytanie odnośnie bezpieczeństwa plików na serwerze. Jak wiemy gdy nie ma pliku index.html bądź index.php pojawia się BĄDŹ NIE lista plików/katalogów w danym katalogu. Czy mając plik index.html/php nie dopuszczę do takiej sytuacji ? Czasami gdy nie poda się bezpośrednio pliku tylko katalog pokazuje się "forbidden" - ma to pewnie związek z CHMODami Teraz to czego oczekuje. 1. Jakie należy ustawić CHMODy by zabraniał on dostępu gdy w katalogu nie ma pliku index.html/php 2. Mając ustawione CHMODy katalogu na 777 ALE jest w nim index.html/php to czy każdy będzie mógł przejrzeć jakie inne pliki/katalogi mam jeszcze na serwerze ? Pozdrawiam ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To czy wyświetla się lista plików jest ściśle uzależnione od serwera. Generalnie dodanie czystego index.html albo php jest najprostszą metodą na uniemożliwienie podglądu zawartości folderu, bo działa zawsze
![]() Ad 2 - patrz wyżej: NIE Ad 1 - nie sądzę żeby chmody miały tutaj coś do rzeczy. Możesz co najwyżej odebrać serwerowi http w ogóle uprawnienia do odczytania zawartości tego folderu, razem z plikami. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, Chciałem zadać pytanie odnośnie bezpieczeństwa plików na serwerze. Jak wiemy gdy nie ma pliku index.html bądź index.php pojawia się BĄDŹ NIE lista plików/katalogów w danym katalogu. Czy mając plik index.html/php nie dopuszczę do takiej sytuacji ? Czasami gdy nie poda się bezpośrednio pliku tylko katalog pokazuje się "forbidden" - ma to pewnie związek z CHMODami Teraz to czego oczekuje. 1. Jakie należy ustawić CHMODy by zabraniał on dostępu gdy w katalogu nie ma pliku index.html/php 2. Mając ustawione CHMODy katalogu na 777 ALE jest w nim index.html/php to czy każdy będzie mógł przejrzeć jakie inne pliki/katalogi mam jeszcze na serwerze ? Pozdrawiam ! W samym serwerze apache jest taki moduł autoindex. Trzeba go wywalić i po sprawie. Jeśli nie znajdzie plików index.html i index.php wywali komunikat FORBIdden. Jeśli to nie Twój serwer to poproś administratora niech to wyłączy. Normalnie zawsze jest to wyłączone ![]() Pozdrawiam Redelek Ten post edytował redelek 18.06.2008, 13:02:05 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki
![]() Plusik dla Ciebie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess +
Kod Options -Indexes
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 03:10 |